U subotu, 2. marta 2024. godine, u lijepom ambijentu i ugodnoj atmosferi džamije u Omazićima održan je predramazanski mevlud i predavanje. Mevlud i ilahije su proučili imami Medžlisa Islamske zajednice Banovići, dok je predavanje održao dr. Mensur-ef. Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog.

Džematlijama se obratio mr. Nedim-ef. Smajlović, imam džemata Omazići. Nedim-ef. je poželio toplu dobrodošlicu prisutnima i iskazao veliko zadovoljstvo što je džemat Omazići imao priliku biti domaćin ovakvom događaju. Također je istakao činjenicu da u ovom džematu mektepsku pouku pohađa 150 djece, koja su redovna i ažurna u mektepskim učionicama.

Prisutnima se obratio i sekretar Medžlisa Islamske zajednice Banovići Zijad-ef. Čavčić, koji je pohvalio rad džemata Omazići, napomenuvši prijašnje radove na uređenju džamije te projekat izgradnje vakufske kuće koji je u toku, a iskoristio je vrijeme i da čestita Dan nezavisnosti naše domovine. Zijad-ef. je izrazio veliku čast i zadovoljstvo što je Medžlis Islamske zajednice Banovići imao priliku ugostiti dr. Mensura-ef. Husića, te time i najavio predstojeći govor rukovodioca Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog.

Dr. Husić je na početku svog govora spomenuo da osjeća veliku radost zbog broja djece u mektebu i uputio lijepe riječi imamu, džematskom odboru i svima koji su zaslužni za kvalitetan rad džemata. Napomenuo je da čovječanstvo pati od nedostatka duhovnosti, koja nam je nužna. Kako tijelo treba dunjalučku hranu, tako i duša treba duhovnu hranu i da je svako od nas u potrebi i za duhovnom i materijalnom hranom. Duhovnost je predavanje ibadetu, ali i izgrađivati jake i stabilne odnose i lijepo se ophoditi prema ljudima, naročito prema ukućanima. Ramazan je prilika za popravljanje i predan rad na samom sebi.