Medžlis Islamske zajednice  (MIZ) Orašje, koji se nalazi na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine uz rijeku Savu na granici sa Hrvatskom, ima samo jedan džemat, a u njemu je održan kontinuitet aktivnosti od skoro 160 godina.

Oko 2.000 vjernika je broj koji se održao od kako postoji od 1862. godine, kada je i izgrađena džamija Azizija, jedna od 36 sultanskih džamija u BiH, jedina koja je ostala neporušena uz rijeku Savu u agresiji na BiH.

Predsjednik Medžlisa dr. Mirsad Arnautalić za Preporod.info navodi da je odmah po proglašenju pamdemije vjerski život u ovom medžlisu organizovan u skladu sa instrukcijama, te da je ostvareni kontinuitet u njegovom odvijanju.

– Vjerski život je uvijek bio organizovan i nikada se nije prestajalo sa aktivnostima. Tako i u ovim vanrednim okolnostima održava se vjerski život u skladu sa instrukcijama Rijaseta, ali i donešenim zakonskim odlukama na nivou Federacije, kantona i općina. Kao što se nikada, pa ni u ratu, nije prekidano obavljanje pet dnevnih namaza u džematu, tako nije ni sada prekinuto u vanrednim okolnostima, a posebno u mjesecu ramazanu – navodi dr. Arnautalić.

Ezan u Orašju se uči za svaki vakat i namazi se obavljaju u džematu u skladu sa zakonskim odredbama o okupljanju. Osim obavljanja namaza, uče se dvije mukabele, sabahska i ikindijska. Svaku noć se, prema uputama, klanja teravih namaz kojem prisustvuje imam, mujezin i članovi Izvršnog odbora.

– U narednom periodu planirano je da se ne prekida ni sa tradicijom i'tikfa u zadnjoj trećini mjeseca ramazana, kao i sa svim drugim aktivnostima koje situacija bude dozvoljavala – kaže predsjednik Medžlisa.

Na samom početku mjeseca ramazana u Orašju je organizirana akcija prikupljanja pomoći u hrani i higijenskim potrepštinama za starije i socijalno ugrožene osobe, a koja se sprovodi već godinama u ovom medžlisu. One džematlije koji nisu u fizičkom kontaktu sa imamima i džamijom, sve informacije imaju na raspolaganju na društvenim mrežama i elektronskim medijima, gdje mogu poslušati i kratka poučna predavanja.

S obzirom da je Medžlis već duži niz godina uspješno implementirao nekoliko projekata na vakufskoj imovini, a jedan od njih je i poljoprivredne naravi, tako je i ove godine nastavljeno sa aktivnostima na sijanju pšenice, kao i drugih dugogodišnjih zasada voća.

– Mogli bismo kazati da se sve one aktivnosti koje se mogu obavljati, a ne zahtijevaju okupljanje vjernika, redovno izvršavaju, ali ipak ostaje jedna velika bolna praznina kada u ovim posebno odabranim ramazanskim danima džamijski prostor i harem ostaju neispunjeni vjernicima, kako u cijeloj domovini BiH, tako i u Orašju – zaključuje predsjednik MIZ Orašje dr. Mirsad Arnautalić.

(ss/Preporod.info)