Džemat Cerska, smješten u istočnoj Bosni, pripada Medžlisu Islamske zajednice Vlasenica. Ovaj džemat predstavlja jedno od mnogih predivnih mjesta u Bosni i Hercegovini gdje se ramazanska atmosfera osjeća snažno i duboko.

Tokom mjeseca Ramazana, ovo područje oživi duhom zajedništva među lokalnim muslimanima na poseban način. Džematlije ga doživljavaju kao dragog gosta i trude se da ga što ljepše ugoste. Tako se i ramazanske aktivnosti u Cerskoj iz godine u godinu dodatno obogaću, kaže Muamer Jusupović, imam ovog džemata. Veliku podršku mještanima Cerske daju i Cerani sa privremenom adresom u inostranstvu. Bošnjaci u cijelom svijetu su u našim prediftarskim dovama, dodaje efendija Jusupović.

Za one koji Cersku nisu upoznali, dovoljno je reći da je krase prirodne ljepote i plemeniti ljudi. Naviknuti da zajednički mogu ostvariti mnogo, pokazali su to i tokom sinoćnjeg iftara kojeg su organizirali u lokalnoj džamiji. Atmosfera tokom ramazanskog iftara je bila puna radosti i međusobnog poštovanja. Posebno veseli činjenica što se među džematlijama našao i veliki broj djece. Ovakvi događaji ne samo da jačaju veze unutar zajednice nego i promovišu vrijednosti solidarnosti, dijeljenja i pažnje prema drugima, što čini ramazansku atmosferu posebno inspirativnom i emotivno bogatom za sve prisutne.