U džematu Gornji Šepak 30. jula je organizovan “Mevlud za dijasporu”, a namjera organizatora je da se tokom narednih godina održava svake posljednje nedjelje u julu, sa nadom da prerastu u tradiciju.

Većina stanovništva ovog naselja radi i živi u Zapadnoj Evropi. Međutim, koriste svaku priliku doći svojim kućama, te podržavaju rad džemata. U znak zahvalnosti za njihovu brigu o rodnom kraju upriličena je ova svečanost i druženje.

Mevludski program je izveo hor “Rejjan” iz Sarajeva, a prisustvovali su mu glavni imam MIZ Zvornik hafiz Izet-ef. Salkanović i Ahmed-ef. Hadžiefendić, imam u Križevicima. Dobrodošlicu svima je uputio imam džemata Fadil-ef. Arifović, a skupu se kratko obratio i glavni imam. Na kraju je prigodno predavanje održao hafiz Mirnes-ef. Spahić, profesor u Behram-begovoj medresi.

U planu je da se ovi datumi obogate i drugim kulturnim sadržajima poput promocija knjige i slično. Organizatori, također, pozivaju dijasporu da ne zaboravljaju odakle su potekli, te da očuvaju svoj identitet.

– Mevlud je jedan od načina da se okupljamo u dobru i da sačuvamo našu lijepu tradiciju – poručuju iz MIZ Zvornik.