Mreža mladih Medžlisa Islamske zajednice Tuzla svoje aktivnosti realizuje po utvrđenom i usvojenom Planu rada. Usljed nastale situacije prouzrokovane pandemijom COVID-19, Mreža mladih je svoje djelovanje prilagodila datim okolnostima. Od prvog dana tuzlanski imami su u svakodnevnoj komunikaciji sa svojom omladinom. U velikoj mjeri, organizacija džematskih aktivnosti se realizuje uz nesebičnu podršku mladića i djevojaka iz naših džemata.

Omladina je sa svojim imamima, uz pridržavanje mjera nadležnih organa, u svojim džematima realizirala akciju čišćenja i uređenja džamija i harema. Također, uoči ramazana u velikom broju džemata, imami su sa omladinom obišli džematlije, te im tom prilikom uručili vaktiju, Ramazanske novine Medžlisa IZ Tuzla i prigodne čestitke. Realizirano je nekoliko iftara u manjim grupama, kao i programa povodom mubarek noći.

U predramazanskim danima realizirana je akcija prikupljanja sredstava za kupovinu osnovnih životnih namirnica. Tokom akcije organizovana je posjeta džematlijama u stanju potrebe, kao i onima iznad 65 godina starosti, kojima je u tim danima bilo ograničeno kretanje. U toj plemenitoj akciji podijeljeno je 132 paketa sa osnovnim namirnicama, ukupne vrijednosti 8.700,00 KM. Članovi Mreže mladih bili su nosioci ove aktivnosti, gdje je omladina, u velikoj mjeri, izdvajala novac i poklanjala ga u ove svrhe.

Druga akcija realizirana je u saradnji sa Odjelom za brak i porodicu Medžlisa Tuzla, u kojoj je doniran značajan broj dezinfekcionih sredstava, rukavica i zaštitinih maski Domu penzionera Tuzla.

„Želio bih zahvaliti Allahu, dž. š., na čestitoj omladini koju u sve većem broju okuplja Mreža mladih Medžlisa Tuzla. Na sve njih smo jako ponosni. Bit će to, ako Bog da, jedna vrlo uspješna i ponosna generacija Bošnjaka i Bošnjakinja. Oni su naša budućnost, i s pravom se nadamo i očekujemo prosperitet naše Domovine, naroda i društva općenito. Također, ovom prilikom želim istaći sve naše imame, koji danonoćno bdiju nad našim džematima. Njihova uloga je ogromna, kao i njihov doprinos u realizaciji aktivnosti Mreže mladih. Naravno, svi ti rezultati bi bili mnogo skromniji bez institucionalne podrške, stoga veliku zahvalnost dugujemo glavnom imamu hafizu Ahmed-ef. Huskanoviću i predsjedniku prof. dr. Amiru Kariću. Kroz naše aktivnosti želja nam je da omladini pružimo sadržaje koji će im biti zanimljivi i prijemčivi. Intencija je afirmirati univerzalne vrijednosti kojima nas islam poučava. Želimo da kod naše omladine razvijamo osjećaj altruizma i empatije prema drugim ljudima”, ističe Esmir-ef. Hasanović, koordinator Mreže mladih MIZ Tuzla.