Džemat Jasikovac jedan je od šest džemata Medžlisa IZ-e Teočak. Smješten desno od rijeke Janje, podno Teočaka, Jasikovac je jedno pravo pitomo bosansko selo, sa isto tako pitomim krajolikom. U ratu Jasikovac je bio prva linija odbrane Teočaka, te je čitav rat hrabro branio sjeverne prilaze Teočaku i u toj borbi za domovinu Bosnu i Hercegovinu dao 31 šehida.

“Jasikovac je specifičan po mnogo čemu. Krase ga dobri ljudi, odani, vjerni, mirni i tihi. Najveća specifičnost Jasikovca i njegovih mještana je odanost džamiji i džematu, koji su tako ljubomorno čuvali i podizali u svim godinama nakon rata. Valjalo se podići iz pepela. Izgraditi svu infrastrukturu, džamiju, mektebe, vakufsku kuću i sve drugo što je bilo uništeno ratom i ljudskim nemarom”, kaže imam u ovom džematu Bedirhan-ef. Hadžić, koji u Jasikovcu službuje skoro 24 godine.

Ono na šta su Jasikovčani posebno ponosni jeste njihov humanitarni i društvenokorisni rad, koji se odvija uglavnom preko džemata, ali i preko jednog mjesnog Udruženja građana, koje su džematlije osnovale. Tako Jasikovčani svake godine, a naročito u danima ramazana, pripremaju i dijele ramazanske prehrambene pakete u Jasikovcu, ali i u drugim teočanskim džematima i šire. Samo u ovom ramazanu podijelili su na desetine takvih paketa u cijelom Teočaku. Novac za ove akcije obezbijedili su džematlije koji su najčešće u dijaspori, širom Evrope.

Ono što krasi Jasikovac jeste omladina, koja je rasla u džamiji i oko nje, koja se savijala oko mekteba, imama i džemata. Danas su oni najveća snaga Jasikovca.

“Jasikovac ima 31 šehida. Iza tih naših sinova ostale su cijele porodice, roditelji, djeca, supruge. Nažalost mnogi roditelji naših šehida ostali su sami, a mnogi su preselili na Ahiret. U našim razgovorima i pričama smo shvatili da je ta kategorija stanovništva ostala na marginama društvenog interesa. Želeći promijeniti tu praksu sa svojom omladinom tokom mjeseca ramazana krenuli smo sa obaveznim obilaskom i posjetom tim porodicama. Prošlog ramazana smo obišli sve porodice uz prisustvo većeg broja djece i omladine. To su bili ugodni susreti, puni suza i emocija. Ove godine smo krug posjeta proširili pa smo pored šehidskih porodica posjetili i sve starije osobe koje žive same i odvojene od svoje djece zbog pandemije ili nekih drugih razloga. Ukupno smo otvorili pedeset petera vrata porodica i pojedinaca. Prilikom posjeta smo svima njima uručili prigodne poklone, koje smo kupili od omladinskih sredstava koja su bila namijenjena za njihov ovogodišnji zajednički iftar” kaže efendija Hadžić, te ističe kako se na ovaj način izgrađuje odgovornost mladih prema ovoj kategoriji stanovništva, a u isto vrijeme se budi i osjećaj zadovoljstva i sreće kod starijih.

I članice Asocijacije žena MIZ Teočak aktivno sudjeluju u mnogim džematskim projektima, te su u ovom ramazanu podijelile 90 bajramskih paketića u džematu Jesikovac i drugim teočanskim džematima.