Promocija Monografije Behram-begove medrese održana je u ponedjeljak, 25. oktobra, a o ovom vrijednom djelu govorili su dr. Omer Nakičević, dr. Sead Seljubac, dr. Adnan Jahić i dr. Mensur Husić. Moderator promocije bio je Sevret Mehmedćehajić.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović istakao je iznmno veliki značaj Behrm-begove medrese.

– Uz ime medrese i njenu misiju vezuju se suštinske vrijednosti našeg bića, naroda, države. Te vrijednosti traju četiri stoljeća, a kada je riječ o Gazi Husrev-begovoj medresi skoro pet stoljeća. To je velika garancija, veliki oslonac. Kada kažem oslonac to je i onaj najbitniji tevvekul na Svemogućeg Boga ali i oslonac na naše ljudske, Bosanske, Bošnjačke snage, koje će ako Bog da, kao što su to činili naši pretci, u ovom vremenu sa potrebnim ibretom, poukom, pa i kada su naše medrese u pitanju, moći nositi svoja bremena. Ovdje ima i naših učenika. Za ovu našu generaciju je najvažnije da dobro i uspješno odgovorimo svojim ulogama i zadaćama, da prenesemo njima emanet, i da ih podignemo, osposobimo i pomognemo im da oni taj emanet nose kao što su ga nosili najuzorniji u prošlosti i danas, kazao je muftija Fazlović.

Direktor Behram-begove medrese Ahmed-ef. Hatunić istakao je da je ova Monografija najvrijednije izdanje Medrese do sada u kojem je oslikana cijela prošlost te ustanove.

Zamišljena najprije, kao svojevrsni pisani branik općem zaboravu, koji je prijetio da potopi i samo sjećanje na ovu Medresu, a, potom, nastavljena kao prigodna publikacija, priređena za više povoda, Monografja Behram-begove medrese je dugo i pažljivo pripremana i pisana.

Ovog pionirskog poduhvata, samoinicijativno i sa puno entuzijazma prihvatili su se rahmetlije Enver Mulahalilović i Alija Sadiković. Njihov rad bio je istinsko pregnuće jer je valjalo skupljati tek komadiće sjećanja, poneku fotografiju i nešto malo dokumenata o školi o kojoj niko više ništa nije govorio, a kamo li pisao.

Rad na Monografiji povjeren je i nekolicini profesora i zaposlenika ove škole, a rezultat njihovog predanog rada jesu poglavlja o novom period rada Medrese. 

monografija 160