Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović održao je u petak, 10. februara 2023. godine, hutbu u Džamiji “Kralj Abdullah” u Tuzli. U hutbi je pozvao vjernike da svojim prilozima i učešćem u akcijama koje organizira Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini izdašno pomognu nastradalima u Turskoj i Siriji.

“Pomoć koju sakupimo i uputimo bit će izraz naše iskrene vjere i plemenitog ljudskog saosjećanja. Pozivamo vas da danas izdašne priloge izdvojimo kako bismo uvećali svoja dobra djela i snažno pomogli nastradaloj braći i sestrama. Neka nas njihova patnja podstakne da budemo još milostiviji i darežljiviji prema drugima. Odazovimo se i u narednim danima akcijama koje ovim povodom organizira Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini.”

Muftija Fazlović je džematlijama prenio poruke iz hutbe kojom se skreće pažnja javnosti na razmjere i posljedice zemljotresa koji su pogodili Tursku i Siriju. Ovu hutbu koja je danas pročitana u svim džamijama, objavljujemo u cijelosti:


Hvala Svemilosnom Allahu na neizmjernim darovima kojima nas obasipa.

Svjedočimo da nema drugog Boga osim Njega.

Svjedočimo da je Muhammed, a.s., Njegov rob i poslanik, neka je na njega, Allahovog miljenika i odabranika, na njegovu čistu porodicu i plemenite ashabe Božiji mir i blagoslov.

Poštovana braćo i sestre!

U Allahovoj knjizi, jasnoj uputi i opomeni čovjeku, nagovješteno je da će ljudski rod neizostavno biti stavljan na teške ispite i iskušenja. Naši ovodunjalučki životi, ma gdje i koliko budemo živjeli, bit će protkani i obilježeni nedaćama i nevoljama. Uzvišeni je u Svojoj knjizi rekao:

Mi ćemo vas u iskušenje dovoditi, malo strahom i gladovanjem, te gubljenjem imetka, života i ljetine. A ti obraduj strpljive. (El-Bekare, 155)

Ovih dana s neizrecivim bolom i najdubljim saosjećanjem posmatramo prizore razornih zemljotresa koj su 6. februara pogodili Republiku Tursku i dijelove Sirije. Nezapamćena tragedija koja je izravno, po nekim procjenama pogodila populaciju od trinaest miliona ljudi, iza sebe ostavlja pustoš i umiranje. Tužne vijesti prestižu jedna drugu. Saznanja o velikom broju žrtava koji, nažalost, još nije konačan, kao i nepotpune procjene ogromne materijalne štete, još više produbljuju bol i saosjećanje sa porodicama nastradalih. Potresi su za sobom ostavili na hiljade stradalnika bez krova nad glavom. Sa zemljom su sravljena čitava naselja i stambeni blokovi. U velikim gradovima uništena je kompletna komunalna infrastruktura i saobraćajnice. I dalje traju herojske akcije spašavanja preživjelih i ozlijeđenih dok hladno vrijeme i najavljene snježne oluje ometaju spasioce u potrazi za preživjelima.

Prizori ovakve neopisive patnje, straha i neizvjesnosti dotiču i najtvrdokornija srca.

U ovom blagoslovljenom danu i odabranom satu džuma-namaza uputimo dovu Svemogućem da našoj braći i sestrama iz prijateljske Republike Turske i Sirije podari utjehu, pomoć i spas.

Svemogući Bože, molimo Te da Svoju neizmjernu milost spustiš na sve stradalnike zemljotresa, njihove porodice i sunarodnjake i da ih sve ojačaš tevekkulom i saburom. Amin.

Draga braćo i sestre!

Ova strašna tragedija uvjerila nas je i u postojanje one ljepše, svjetlije strane našeg ljudskog lica. Saosjećanja i pomoći nastradalim, hvala Bogu, ne izostaju. Spremnost da se pruži ruka nevoljniku nadilazi često prisutne predrasude i granice. Sa svih strana svijeta hrabrom narodu Republike Turske i postradalima u Siriji stižu riječi saučešća, ali i konkretna humanitarna pomoć.

Tek u ovakvim kataklizmama, pred kojima bespomoćno stojimo, možemo na trenutak uvidjeti s kakvim je sve patnjama iskušavan čovjek kroz dosadašnju povijest. Koliko je ova zemlja po kojoj hodimo natopljena suzama gladnih, prognanih i potlačenih? Da li nas te patnje, kada ih proživimo na vlastitoj koži ili ih vidimo kod drugih, imalo uzdižu u ljudskom dostojanstvu i odgovornosti? Čine li nas te patnje i bolni uzdasi imalo boljim ljudima spremnim da uvijek i na svakom mjestu razumijevamo i poštujemo tuđu bol i nesreću, ali i da se uzdržimo od činjenja nepravde i nasilja drugima? Užas ljudskih patnji trebao bi da nas trgne iz nemara i ravnodušnosti:

Zar oni ne vide da svake godine jedanput ili dva puta u iskušenje padaju,

pa opet, nit’ se kaju nit’ se opamećuju. (Et-Tevbe, 126)

Svaka tragedija i ljudska patnja treba da uzdrma naše zaboravne, nerijetko sebične duše pred spoznajom koliko je ljudskom rodu neophodno međusobno saosjećanje i solidarnost u iskušenjima i nevoljama koje nas zadese. Ako, uprkos naučnom i tehnološkom napretku, stradanja i ljudske žrtve nikako ne možemo izbjeći, onda saosjećanjem i velikodušnošću sigurno možemo i trebamo ublažiti bol i kušnju stradalnika.

Muhammed, a.s., kaže: „Ko otkloni od vjernika neku od dunjalučkih nedaća, Allah će od njega otkloniti neku od ahiretskih nedaća. Ko olakša onome ko je u teškoj situaciji, Allah će njemu olakšati na dunjaluku i na ahiretu. Ko sakrije sramotu vjernika, Allah će sakriti njegove sramote na ovom i budućem svijetu. Allah pomaže Svome robu sve dok on pomaže svome bratu.“ (Muslim)

Nevolje i udaraci sudbine su tek mali dio ljudskom razumu nedokučive Božije providnosti koja se ne može logički i racionalno razumjeti i sagledati. Kada bismo nekim čudom i mogli proniknuti u tajne sudbine, kada bi nam se samo načas skinula poneka koprena sa onog što je Božijom mudrošću sakriveno našem znanju, naša patnja bila bi još teža i nesnošljivija, jer naš ograničeni um ni tada ne bi mogao spoznati krajnje uzroke i razloge iskušenja i tragedija koje nas s vremena na vrijeme pogađaju.

Pred sudbinom, ma kako bolna i surova bila valja ostati stamen i pribran, jer ništa se ne dešava bez Božijeg znanja i dozvole. Nema snage i moći osim sa Allahom Svemoćnim i Uzvišenim!

Nema nevolje koja zadesi Zemlju i vas, a koja nije, prije nego što je damo, zapisana u Knjizi – to je Allahu, uistinu, lahko – da ne biste tugovali za onim što vam je promaklo, a i da se ne biste previše radovali onome što vam On dade. Allah ne voli nikakve razmetljivce, hvalisavce. (El-Hadid, 22-23)

Poštovana braćo i sestre!

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini pokrenula je veliku humanitarnu akciju ,,Narodu Turske i Sirije od Bošnjaka s ljubavlju.“ Akcija će trajati u narednom periodu i o njoj ćete redovno biti informirani u medijima.

Istovremeno, danas u svim džematima u domovini i dijaspori organiziramo sergiju za nastradale u zemljotresu u Republici Turskoj i Siriji. Našim učešćem u svim ovim akcijama pokažimo da naša solidarnost sa nevoljnicima nije samo verbalna već i praktična i da smo u boli i patnji sa braćom i sestrama u vjeri poput jednog tijela koje osjeća nesanicu i groznicu.

Pomoć koju sakupimo i uputimo bit će izraz naše iskrene vjere i plemenitog ljudskog saosjećanja. Pozivamo vas da danas izdašne priloge izdvojimo kako bismo uvećali svoja dobra djela i snažno pomogli nastradaloj braći i sestrama. Neka nas njihova patnja podstakne da budemo još milostiviji i darežljiviji prema drugima. Odazovimo se i u narednim danima akcijama koje ovim povodom organizira Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini.

Također ćemo danas, nakon džuma-namaza, klanjati dženazu namaz u odsustvu za šehide Turske i Sirije. Da im Allah dadne lijepi džennet.

Svemilosni Allahu, molimo Te da nas zaogrneš Svojom milošću i zaštitom, da pružiš pomoć, utočište i utjehu onima kojima je Tvoja pomoć jedini spas i izlaz, da oprostiš i nagradiš one koji strpljivo podnose iskušenja i nesreće. Amin.