Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić danas je predvodio džuma-namaz i održao hutbu na musalli šehitluka u Potočarima.

– Neophodno je da svi mi u Bosni Hercegovini razumijemo da nas nikada i niko ne smije odvratiti da slobodoumno razmišljamo. Sjećanje na genocid u Srebrenici i zločine u dolini Sane su naš zalog kolektivnog pamćenja te snažan i angažiran doprinos u očuvanju dostojanstva našeg naroda i neophodne pravde. Muslimanima Srebrenice i Podrinja želim reći da mi u Bosanskoj krajini izražavamo duboko osjećanje i solidarnost prema vama. Nastaviti se zalagati za istinu o Srebrenici  i pravdu za sve žrtve nije samo naša obaveza nego i naša potreba. Za nas je to pitanje naše sveukupne budućnosti, kazao je muftija Kudić. On je naglasio da su vjerske aktivnosti i sadržaji koji se tokom godine organiziraju u Memorijalnom centru pokazatelj brige Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, predvođene poštovanim reisul-ulemom Husein-ef. Kavazovićem, prema svakom dijelu naše domovine i prema svakom njenom čovjeku.

U hutbi je muftija Kudić govorio i o zahvalnosti Bogu, koja pretpostavlja iskrenu namjeru da iskažemo svoje osjećanje prema Onome ko nam je dao sve blagodati koje posjedujemo, a ta zahvalnost dolazi prije i poslije svega drugog.

– Prve riječi Časnog Kur'ana počinju zahvalom dragom Bogu riječima Elhamdulillahi Rabbil alemin, Hvala Allahu Gospodaru svih svjetova. Sve što slijedi u Kur'anu je u svrhu ovih prvih riječi. Zahvalan Bogu znači priznati to, često ponavljati, ali i djelom potvrđivati. Allah, dž.š., kaže: I daje vam svega onoga što od Njega tražite, i ako biste Allahove blagodati brojali, ne biste ih nabrojali – Čovjek je, uisitnu, nepravedan i nezahvalan! (Ibrahim, 34.) Drugim riječima, kada bismo brojali Allahove blagodati, ne bismo ih uspjeli nabrojiti, a kao što se ne mogu izbrojiti blagodati tako se ne može ni pretjerati u zahvalnosti Bogu na tim blagodatima, kazao je muftija Kudić te je naglasio da se Allah, dž.š., odaziva na svaku čovjekovu želju pod uslovom da čovjek prihvati Allahovu mudrost, ali je čovjek nepravedan i nezahvalan.

Biti nepravedan znači ne cijeniti te blagodati, kazao je muftija, a zatim ih nepravedno distribuirati među Božijim robovima.

– Zahvalni Bogu moramo biti i na našem kolektivnom blagostanju. To nije samo pitanje osjećajnosti, već i moralna obaveza prema društvenoj zajednici i budućim generacijama. Sve nas ovo kao ljude čini sposobnim da se prilagođavamo različitim izazovima i iskušenjima. Civilizacija u kojoj živimo je iskušana mnogobrojnim Božijim blagodatima. Teško se u prošlosti mogu pronaći narodi koji su imali ovakav napredak u svom razvoju: u tehnološkom pogledu imamo komunikaciju širom svijeta, imamo razvijene sisteme obrazovanja i istraživanja, imamo sofisticirane ekonomske sisteme koji nam omogućuju efikasno upravljanjem resursima. Nameće se pitanje: koliko smo zahvalni dragom Bogu na svemu tome, i na individualnom i na kolektivnom planu, kazao je u hutbi muftija Kudić.

Biti strpljiv u iskušenjima i zahvalan na blagodatima je potpuna vjera, poručio je muftija Kudić.

– Allah nas poziva da budemo strpljivi na svakom mjestu gdje ljudi održavaju komunikacije. Najvažnije je biti strpljiv sa onima koji su nam najbliži. Bez strpljivih supružnika nema harmoničnog braka, nema neophodnog razumijevanja i ambijenta za kvalitetan odgoj djece. Bez disciplinirane, oraganizirane zajednice i naroda nema indvidualnog niti zajedničkog identiteta. Najviši stupanj je strpiti su u prvom udarcu, kada se strpimo na prvu uvredu, napad i provokaciju. Kada nekog uvrijedimo u indvidualnom kontaktu, ako nam ne oprosti, od strane meleka to nam bude ubilježeno kao grijeh. Međutim, ako nekog uvrijedimo putem medija, a još pri tome nismo u pravu ili smo povrijedili nečiju čast, u tom slučaju svi oni koji su čuli ili pročitali će biti svjedoci na Sudnjem danu, poručio je muftija Kudić.