Tradicionalni mevlud proučen je u četvrtak 22. novembra 2018. godine u džamiji „Kralj Abdullah“ u Tuzli. Ovoj centralnoj mevludskoj svečanosti na području Muftijstva tuzlanskog i Medžlisa IZ-e Tuzla prisustvovali su tuzlanski imami, profesori Behram-begove medrese i veliki broj džematlija i džematlijki.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović u svome obraćanju je govorio o Muhammedu, a.s., Allahovoj, dž.š., milosti koju je On darovao svim svjetovima.

Predavanje je održao mr. Mustafa-ef. Gobeljić, glavni imam Medžlisa IZ-e Brčko. Mr. Gobeljić je u svome obraćanju istakao važnost Poslanika, s.a.v.s., i njegovog sunneta, obrasca življenja, u životu muslimana.

“On je za nas primjer ili paradigma savršenog čovjeka u svim aspektima ljudskog života. I samo on ima taj legitimitet da bude primjer i uzor svim muslimanima do Sudnjega dana. Zbog toga svaki musliman teži da što više liči na svoga Poslanika, s.a.v.s. Ta naša težnja mora biti stalna, konstantna i dinamična. Postoje periodi i situacije kada je ona dinamičnija, jedan od tih perioda su i ovi dani mevluda,” kazao je mr. Gobeljić.

Pristunima se riječima dobrodošlice obratio glavni tuzlanski imam hfz. Ahmed-ef. Huskanović, ističući značaj mjeseca rebiul-evvela, a mevludski program su izveli članovi hora Gazi Turali-beg.