Danas je na ahiret preselio Muharem-ef. Hasanbegović, bivši šef Kabineta reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Detalji o terminu dženaze biće objavljeni naknadno.

Hasanbegović je rođen 18.10.1946. u Cazinu. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu i Filološki fakultet, odsjek arapski jezik i arapska književnost, u Beogradu. Godine 1967. otpočinje službu imama, hatiba i muallima u Kopačima kod Goražda. Pred kraj 1969. godine imenovan je za vjersko-prosvjetnog referenta Odbora IZ-e Goražde. Zbog zapaženijih rezultata u radu, biranje za člana Sabora IZ-e u Bosni i Hercegovini i za člana Izvršnog odbora Udruženja llmijje u BiH.

Komunistički režim ga je uhapsio 20. februara 1980. godine, osudio po članu 134 kaznenog zakona SFRJ na sedam godina zatvora. Na obnovljenom suđenju, u septembru iste godine, ta kazna je svedena na četiri godine.

Godine 1988. primljen je u Gazi Husrev-begovu biblioteku, a 1990. u El-Kalem na mjesto urednika za vjersku literaturu.

Učestvovao je u pripremi obnoviteljske skupštine kulturnog društva muslimana Preporod, a polovinom 1991. godine, sporazumom između Mešihata Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i kulturnog društva Muslimana Preporod, postavljen je za generalnog sekretara Preporoda.

Na obnoviteljskoj skupštini Muslimanskog dobrotvornog društva Merhamet 1991. godine izabran je u njegov Upravni odbor.

U toku Agresije na Bosnu i Hercegovinu teško je ranjen 23. augusta 1992. godine. Učestvovao je u pripremi zasjedanja Bošnjačkog sabora 1993. godine, te u osnivanju Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Također je bio sudionik u pripremama i radu Obnoviteljskog sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Od decembra 1994. do 2012. godine bio je na dužnosti šefa Kabineta reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Od polovine 1998. do 2010. godine bio je predsjednik Udruženja IZ-e u BiH. Bio je član školskog odbora Gazi Husrev-begove medrese, zatim i njegov predsjednik. Bio je predsjednik organizacionog odbora za dodjelu Menšure reisul-ulemi IZ-e u BiH Husein ef. Kavazoviću. Bio je predsjednik Upravnog odbora Fonda Bošnjaci.

U okviru manifestacije Dani Hasana Kaimije 2018. godine prof. Muharemu-ef. Hasanbegoviću dodijeljena je Povelja Hasan Kaimija za životno djelo.