U Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Gornja Kalesija, u petak 1. juna, klanjana je dženaza i obavljen ukop Omera Subašića, rođenog 1916. godine. Omer je ubijen u Zvorniku 1992. godine, a pronađen u masovnoj grobnici Kazanbašča.

Džumu-namaz i dženazu-namaz predvodio je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović. Muftija je u hutbi govorio o bitci na Bedru koja je dokaz i pobjeda istine. Muftija je kazao i da se danas, u šehitlucima u Gornjoj Kalesiji, među šehidima, svjedoči odlučnost muslimana u Bosni i Hercegovini da istraju kao što su istrajali muslimani Bedra i šehidi naše domovine.
„Danas ćemo klanjati dženazu našem bratu Subašić Omeru, koji je na pravdi Boga, u svojim dubokim godinama, ubijen. Bilo bi nam važno da danas na ovom mjestu obavljamo dženazu i za još oko 400 zvorničkih šehida za koje još ne znamo gdje su. Nažalost, nije tako. Razumijemo gorčinu porodica šehida Zvornika, Bratunca, Vlasenice, Srebrenice i porodica svih naših šehida. Razumijemo rezigniranost udruženja koja ulažu velike napore kako bi se istina pokazala u cijelosti. Moramo im pomoći. S ovog mjesta, svi zajedno, pozivamo one koji imaju dužnost da obave sve poslove vezane za grobnice u Bosni i Hercegovini, za identifikaciju i sve drugo što je neohodno kako bismo obavili dženazu-namaz svim šehidima, kako bi se oni smirili u svom kaburskom životu i kako bi se smirili njihove porodice i svi mi. Očigledno će ovaj put biti dug ali mi se nećemo umoriti. Uvijek ćemo biti na ovom mjestu sa Zvorničanima, sa Podrinjcima. Drina je naša rijeka, ona je branik naše domovine Bosne i Hercegovine u kojoj žive Bošnjaci i svi drugi narodi i građani ove zemlje. Naša želja je da naš život bude u miru i dobrobiti za sve nas i za našu djecu,” poručio je muftija Fazlović.

U Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Gornja Kalesija ukopano je 787 tijela, a još oko 400 tijela ukopano je, voljom članova porodica, u drugim mezarjima. Traga se za još 418 osoba, a porodice su ogorčene sporošču identifikacije.
„Ako uzmemo u obzir da je samo iz Bijelog Potoka 648 muškaraca stradalo, a od njih 247 nije pronađeno, to je 5 punih autobusa ljudi. Nemoguće je da se ne zna gdje su ti ljudi, ništa da se ne zna o tim grobnicama,“ kaže Haris-ef. Mustajbašić, glavni imam Medžlisa IZ-e Zvornik.