U srijedu, 11. maja 2022. godine, upriličen je obilazak mezara rahmetli Mustafa-efendije Mujkanovića i proučena hatma dova u Gradskoj džamiji u Bratuncu.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović u svome obraćanju je kazao da su Islamska zajednica i naš narod ponosna na Mustafa-efendiju Mujkanovića.

“Ponosni smo na hrabrost, svjedočanstvo i šehadet Mustafa-efendije i svih naših šehida. Mustafa-efendija nije dozvolio da se na bilo koji način omalovaži njegovo dostojanstvo. Oni koji su ga poznavali kazuju o njemu najljepšim riječima ali oni koji siju zlo ne mogu to vidjeti. Nisu oni ponizili Mustafa-efendiju Mujkanovića. On je velika ličnost našeg vremena. Zlikovci su ponizili sebe i sve one u čije ime su djelovali”, poručio je muftija Fazlović.

Ovom programu prisustvovali su potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog dr. Mensur Husić, glavni imami Elvir-ef. Hodžić, Damir-ef. Peštalić, Haris-ef. Mustajbašić, vojni imam Sejdalija-ef. Hrnjić, predsjednik MIZ Bratunac Admir-ef. Velić, imami i džematlije iz Podrinja i drugih gradova Bosne i Hercegovine.

Mustafa-efendija Mujkanović je bio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac. Nakon višednevnog mučenja u logoru u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” ubijen je 13. maja 1992. godine. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su 2004. u sekundarnoj masovnoj grobnici u Blječevu. Mustafa-efendija je ukopan u haremu Gradske džamije u Bratuncu. Tezkiretnamom je njegovo ime svrstano u prvu kategoriju ličnosti čiji opći značaj obavezuje na institucionalno obilježavanje godišnjica na nivou cijele Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Organizacioni odbor je pripremio program u okviru kojeg je upriličena posjeta mezaru i poklanjanje hatme pred dušu šehida Mustafa-efendije Mujkanovića.