U subtu, 6. jula 2024. godine u Lukavcu je održan sedmi “Srebrenički performans 8.372” kojim se odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Na stadionu Jošik prisutne majke i sestre odjevene u bijelo formirale su latice srebreničkog cvijeta a ostali učesnici performansa formirali su broj 8.372.

Prisutnima su se obratili glavni imam MIZ Puračić Zijad-ef. Vehabović, gradonačelnik Edin Delić, župnik Miodrag Brkan i koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog Hasiba Saračević. U prigodnom programu su učestvovali: glumica Selma Alispahić, Mirza Salihović, Šejla Ivanović, Amir Hodžić, Lamija Zelenturović, hafiz Kasim Čelenka, hafiz Nermin Đuzić, Haris Hadžialić i Hor Safir iz Živinica.

Nakon programa na stadionu Jošik učesnici su u koloni dostojanstveno prošetali gradom do Ulice žrtava genocida u Srebrenici.

Organizatori ovog događaja su Odjel za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog i Medžlis Islamske zajednice Puračić, u saradnji s Udruženjima „Horizont“ i „Iskre“ iz Bihaća, a učesnici u performansu bili su iz Lukavca i brojnih drugih gradova s područja Muftiluka tuzlanskog.