Mekteb za predškolski uzrast “Vildan”, koji djeluje u okviru Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Janja, obilježio je 14 godina rada.

U svojoj izjavi za Agenciju MINA glavni imam MIZ Janja hafiz Omer-ef. Camić ističe da je misija “Vildana” rad s najmlađim naraštajem Janje i pružanje islamskog odgoja i načina ponašanja.

– Ovim načinom okupljamo i roditelje da imaju čvršću vezu s Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini – kazao je hafiz Camić.

Misija “Vildana” je i razvoj kognitivnih sposobnosti kod djece.

– Na taj način ih pripremamo za nastavak obrazovanja u školi i mektebu, ali i da u budućnosti budu korisni članovi društva i Zajednice. Ambijent u kojem odrastaju ih čini najuspješnijim prvačićima u školi, na šta smo posebno ponosni – kazao je on.

Hafiz Camić je izrazio zahvalnost učiteljicama na trudu koji ulažu u radu s djecom, kao i roditeljima koji povjeravaju svoju djecu na odgajanje i čuvanje Islamskoj zajednici.

– Rijaset Islamske zajednice, kao i Medžlis Janja ulažu značajna materijalna sredstva u ovaj projekat, zajedno s roditeljima naših polaznika, shvatajući važnost ovakve vrste odgoja i obrazovanja – poručio je, između ostalog, hafiz Camić.

Ideja o osnivanju mekteba za predškolski uzrast, prvog takvog mekteba na području Janje i manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, javila se 2008. godine, da bi se u januaru 2009. godine i počelo s radom.

Danas “Vildan” pruža djeci cjelodnevni boravak sa četiri učiteljice.

– Djeca su podijeljena u tri grupe po uzrastima. Prva grupa su najmlađi polaznici uzrasta od jedne do tri godine, srednju grupu čine djeca uzrasta tri do četiri i po godine i treća grupa su najstariji polaznici od četiri i po godine pa do polaska u školu. Sa svakom grupom učiteljice rade usmjerene aktivnosti koje su prilagođene uzrastu – objasnila je Almedina Durgutović, rukovodilac “Vildana”.

S obzirom da je ovo jedina predškolska ustanova na području Janje, potražnja je velika i uvijek imaju djece na čekanju za upis.

– Posljednjih nekoliko godina broj djece je konstantan i shodno našim kapacitetima u “Vildan” je uvijek upisano 35-36 polaznika. Po dosadašnjem iskustvu roditelji su jako zadovoljni jer djeca svakodnevno uče osnovne stvari o našoj vjeri pored toga što prođu kroz program koji ih pripremi za polazak u školu – naglasila je Durgutović.

Mekteb za predškolski uzrast u Janji poslužio je kao primjer i za druge slične ustanove koje su kasnije osnovane u okviru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

(MINA)