U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari u subotu 11. jula 2015. godine obilježena je 20. godišnjica Genocida nad Bošnjacima i klanjana dženaza za 136 šehida, žrtava Genocida

Komemoraciji, koja je prethodila dženazi, prisustvovalo je preko 80 državnih delegacija iz svih dijelova svijeta.

Potom je izveden vjerski dio programa. Hafizi Mensur Malkić, Aziz Alili i Senad Podojak obilježili su ovaj dio manifestacije svojim učenjem kur’anskih ulomaka, ezana i salavata. Spojeno i skraćeno, a na osnovu fetve Vahida-ef. Fazlovića, muftije tuzlanskog, klanjani su podne-namaz, koji je predvodio Mehmed-ef. Gormez, predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske, te ikindija-namaz, koju je klanjao Mustafa-ef. Cerić, bivši reisul-ulema IZ u BiH.

Nakon namaza, prisutnima se obratio Husein-ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Tokom svoga obraćanja, reisul-ulema Kavazović je objavio Fetvu o genocidu u Srebrenici, koju je donijelo Vijeće muftija Islamske zajednice u BiH, a kojom radnje terora, ubijanja i protjerivanja muslimana u zaštićenoj zoni Srebrenice i Žepe, sa stajališta islamskog prava, kvalificira genocidom nad muslimanima Bošnjacima, te kojom su lokaliteti Srebrenica i Žepa proglašeni Šehitlucima Genocida nad muslimanima Bošnjacima.

Dženazu namaz žrtvama genocida, za njih 136, predvodio je reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović. 

Nakon klanjanja dženaze tabuti su iznešeni od Musale do mezarja, gdje su ukopani, uz čitanje njihovih imena. Učenjem dove završeno je obilježavanje XX godišnjice Genocida i klanjanje dženaze namaza žrtvama.

srebrenica 11151