Povodom nedavnog skrnavljenja sjedišta Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina i vrijeđanja muallime Enise Okanović i glavnog imama MIZ Bijeljina Samira-ef. Camića, Bijeljinu je u petak 8. aprila 2016. godine posjetila delegacija Muftijstva tuzlanskog.

Delegaciju, u kojoj su bili direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić i pomoćnik vojnog muftije Muhamed-ef. Okić, predvodio je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović. On je u Sultan Sulejmanovoj Atik džamiji u Bijeljini imamio džumu-namaz i održao hutbu u kojoj je govorio o dini-islamu, najvećoj blagodati kojom je Allah, dž.š., obasuo svjetove, te o značaju opstanka i života muslimana u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

“Doista smo sretnici da imamo Mahammeda, a.s., kao našeg uzora. Za njim koračamo, njegov put je naš put. Što smo postojaniji na tom putu, sve smo bolji i vredniji i manja je mogućnost naše pogreške. Obasjat će nas dobro i ovoga i onoga svijeta…

Ovdje, u ovom lijepom gradu, u našem gradu, ima snage i zbog ove naše mladosti. Imamo fine mlade ljude, a fini evladi kazuju i da imamo fine roditelje. I zato, braćo i sestre, naš put je jasan put. Mi ga zovemo siratul-mustekim, pravi put, i molim Allaha, dž.š., da nas uputi Pravim putem, onako kako je ispravno, daj nam koncentraciju, daj nam snagu, daj nam sposobnost da budemo snažni,” kazao je muftija Fazlović, zaključivši:

“Došli smo da budemo s vama zajedno u ovom ibadetu. Radovali smo se tom dolasku, jer imamo kome doći. Znamo, ovdje je ispred vas vaš glavni imam Samir-ef. Camić, koji je civiliziran čovjek i nema pakosti ni prema kome. To učimo naše imame, to učimo u našim kućama, u našim mektebima, na vjeronauci i uvijek ćemo to naučavati, ali ćemo, naravno, biti zajedno da zaštitimo ono što je naš prostor, ono što su naši autoriteti. Mi smo došli da damo podršku i Samir efendiji i muallimi Okanović i vama, na lijep način. Odlučni smo da kažemo ono što treba kazati svakome, da nije ljudski činiti zulum drugom čovjeku, da kažemo nadležnima da rade svoj posao. Hvala Bogu da takve stvari vas ovdje ne pokolebaju, da ste još jači i odlučniji u dini-islamu. Hvala Dragom Allahu da imamu snagu koja dolazi od Njega. Molim Allaha, dž.š., da vas sve ojača, da vam pomogne da se osjećate svoji na svom, da to volite i čuvate, a mi ćemo, koliko god možemo biti uz vas.”

Nakon džume-namaza, muftija tuzlanski i njegovi saradnici imali su u bijeljinskom Mektebskom centru sastanak sa svim uposlenicima Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, interesujući se za svakodnevni život i rad i sve projekte Islamske zajednice u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

{gallery}1004160{/gallery}