SARAJEVO, 5. DECEMBRA (MINA) – Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića danas je u Sarajevu održana 23. redovna sjednica Vijeća muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici su muftije raspravljali o aktivnostima reisu-l-uleme i članova Vijeća muftija između dvije sjednice. Utvrđen je Plan rada Vijeća muftija za 2020. godinu. Vijeće je razmatralo Nacrt plana rada Rijaseta za 2020. godinu i Nacrt budžeta Rijaseta i njegovih ustanova za 2020. godinu. U budžetu za narednu godinu evidentno je povećanje izdvajanja za projekte podrške socijalno ugroženim kategorijama društva, te investiranje u razvojne projekte Zajednice, naročito na polju obrazovanja i medija.

Vijeće muftija utvrdilo je da nisab za rebiu-l-ahir, džumade-l-ula i džumade-l-uhra 1441. hidžretske godinu iznosi 7.612,00 KM ili 3.904,00 EURA.

Predsjednik Udruženja ilmijje BiH Nesib ef. Hadžić prezentirao je planove Ilmijje da u narednom periodu izradi detaljnu socijalnu kartu imama sa analizama koje bi pokazale sve izazove s kojima se imami susreću u svome životu i radu.

Vijeće je razmatralo i više prijedloga Vakufske direkcije o novim uvakufljenjima i transformaciji vakufske imovine, te tekuća pitanja.