Predviđeni letovi za hadžije sa područja Muftijstva tuzlanskog su 10. i 11. septembra 2015.

Seminar za hadžije Muftijstva tuzlanskog, u organizaciji Ureda za hadž Rijaseta Islamske zajednice u BiH, održan je u subotu 29. 8.2015. u Kraljevoj džamiji u Tuzli.

Ašere je na početku seminara proučio hafiz Ahmed-ef. Rahmanović, imam Kraljeve džamije. Hadžije je poselamio Sead-ef. Seljubac, pomoćnik muftije tuzlanskog, uputivši im riječi dobrodošlice i selame muftije tuzlanskog.

Safet-ef. Karahmetović, član tehničke podrške na hadžu u 2015. godini, predstavio je vodiče hadžijama koji putuju s ovog područja. Govorio je i o posjeti Meki i Medini, te upoznao hadžije o fazama putovanja koje ih očekuju, objasnivši ibadete koje će izvršavati.

Dr. Merim Omerhodžić, glavni ljekar na hadžu u 2015. godini, govorio je o medicinskim aspektima organizacije hadža i hadžijama uputio praktične medicinske savjete.

Nezim-ef. Halilović, rukovodilac Ureda za hadž Rijaseta IZ-e u BiH, podsjetio je na značaj dove i istigfara tokom ovog putovanja.

“U našim dovama mnogi Bošnjaci imaju svoj imaju hakk (svoje pravo)“, rekao je Nezim-ef. Halilović i nastavio: “U našim dovama ima hakk i naša domovina Bosna i Hercegovina, ucviljene šehidske porodice, demobilisani borci, ratni vojni invalidi, obespravljena mladost… Mnogo je hakova u našim dovama i mi ćemo te hakove pokušati da ispunimo.“

Hadžije su na kraju seminara preuzeli knjige „Hadž – upustva i savjeti“, kofere, prsluke, okovratne novčanike, mahrame i torbe za obuću.

Predviđeni letovi za hadžije sa područja Muftijstva tuzlanskog su 10. i 11. septembra 2015.

{gallery}3108151{/gallery}

A.Đ.