Krajem 19. stoljeća džamiju je dao sagraditi, uz pomoć džematlija, hadži Reuf-beg Gradaščević iz Gradačca, zbog čega i nosi njegovo ime

U nedjelju 30.08.2015. godine svečano je otvorena obnovljena Reuf-begova džamija u Gradačcu. To je, pored Husejnije, Bukvare i Sviračke džamije, četvrta gradačačka gradska džamija.

Džamija je adaptirana i dograđena s novom abdesthanom, kuhinjom, mektepskom učionicom i proširenim mahfilom. Urađena je nova ograda i uređen harem džamije, koji je proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Krajem 19. stoljeća džamiju je dao sagraditi, uz pomoć džematlija, hadži Reuf-beg Gradaščević iz Gradačca, zbog čega i nosi njegovo ime. Treba napomenuti da je sagrađena na temeljima nekadašnje Begefendića džamije (mesdžida), koju je sagradio Begefendija Gradaščević oko 1835. godine.U njoj su se obavljali noćni namazi (sabah, akšam i jacija), a u tvrđavskoj Mehmed-hanovoj džamiji, koja je pripadala istom tadašnjem gradskom džematu, kljanjali su se dnevni namazi, džume i bajrami.

U ovovremenu dogradnju džamije uloženo je oko 400.000 KM. Svečanosti otvorenja džamije prisustvovali su: reisu-l-ulema IZ-e u BiH Husein-ef. Kavazović. muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, predsjednik Medžlisa IZ Gradačac Husein Jukan, glavni imam Medžlisa IZ Gradačac Nusret-ef. Kujraković, glavni imami iz okolnih medžlisa, gradačački i drugi imami, načelnik općine Gradačac Edis Dervišagić sa saradnicima, poznati gradačački vakifi i brojni muslimani i muslimanke iz cijele Bosne i Hercegovine.

Na svečanosti su se obratili: imam Reuf-begove džamije hfz. Kemal-ef. Mehić, koji je ujedno podnio i kraći izvještaj o izgradnji džamije, zatim Nusret-ef. Kujraković, glavni imam Medžlisa IZ Gradačac, načelnik općine Gradačac Edis Dervišagić, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, koji je govorio o vrijednostima naše vjere,i na kraju reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović. On je posebno istaknuo važne i svete tri stvari kod Bošnjaka, a to su: porodica, džemat i država, te pozvao prisutne da ulože svoj trud u očuvanju naših porodica, džemata i države. Naglasio je da ćemo se odlučno boriti protiv pokušaja da se zatre bosanski jezik, te pozvao odgovorne političke subjekte da posvete veću pažnju tom pitanju. Uputio je čestitke za ostvarene rezultate u dogradnji džamije i posebno u mektebskoj nastavi džematlijama ovog džemata, na čelu s imamom hafizom Kemal-ef. Mehićem. Podsjetimo, mekteb ovog džemata je u zadnjih desetak godina zauzimao ekipno prvo mjesto na nivou Medžlisa, a ove godine i prvo mjesto iz kiraeta za starije i na nivou Muftijstva tuzlanskog.

Čast da otvore džamiju imali su Djedović Hajrudin i Nezić Hasib. Program otvorenja džamije vodio je Džemal Delić, uvodno ašere proučila je Šejma Mehić, ašere prije dove proučila je hafiza Behija Spahić, dovu je proučio Halil ef. Mehanović, a ezan za podne Mehmedalija Mehić. Podne-namaz imamio je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Manifestacija otvorenja džamije trajala je od četvrtka 27.08., kada je poslije akšam-namaza proučen zikr, a vaz održao hafiz Abdulkadir Kadrić.U petak 28.08. poslije akšam-namaza je organizirana večer Kur'ana, uz učešće hafiza Senada Podojka, Damira Jahića, Haruna Efendića, Ernada Kujrakovića i Ahmeda Huskanovića i vazu-nasihat hafiza Mirnesa Spahića.Uoči otvorenja 29.08. proučen je tradicionalni mevludi-šerif od strane gradačačkih imama, a vaz je održao Sulejman-ef. Čeliković, glavni imam MIZ Kakanj.

Otvorenju je prisustvovalo nekoliko hiljada muslimana iz cijele Bosne i Hercegovine.

{gallery}3108150{/gallery}

 

Nusret Kujraković