U nedjelju, 23. augusta 2015.godine, svečano je otvorena novosagrađena džamija u Tulovićima, Medžlis Islamske zajednice Banovići. Svečanom otvaranju prisustvovao je veliki broj džematlija. Program je otvorio imam džemata Mirnes-ef. Kavazović. O izgradnji džamije govorio je Šaban Alispahić, predsjednik Građevinskog odbora.

Glavni imam MIZ Banovići mr. Sead-ef. Mrahorović, čestitao je džematlijama ovaj uspjeh i pozvao da koriste ovu džamiju za duhovnu izgradnju sebe i svojih porodica, te s obzirom na skori početak nove mektebske godine, da svoju djecu upišu i šalju u mektebe.

Izaslanik muftije tuzlanskog bio je mr. Ahmed-ef. Hatunić, direktor Behram-begove medrese u Tuzli. Upućujući čestitke džematlijama Tulovića naglasio je potrebu praktikovanja vjere i odgoja u vjeri.

U svojstvu izaslanika Reisu-l-uleme prisutnima se obratio muftija mostarski Salem-ef. Dedović. Iskazao je radost što mu je baš u Tulovićima, na ovom otvaranju, njegova prva posjeta kao muftije u svojstvu izaslanika Reisu-l-uleme, te je džematlijama Tulovića čestitao na izgradnji džamije.

Nakon proučenog ašereta i dove, ključeve džamije od djevojčica odjevenih u staru bosansku nošnju, muftija mostarski je preuzeo, proglasio zvanično džamiju vlasništvom Islamske zajednice i otvorenom, te čast otvaranja prepustio velikom vakifu Hasanu Hankiću i predsjedniku džematskog i građevinskog odbora džemata Tulovići Šabanu Alispahiću.

Pored velikog broja džematlija svečanom otvaranju prisustvovali su imami MIZ Banovići i okolnih Medžlisa, te dr. Mustafa Jahić, stručni saradnik u GH biblioteci u Sarajevu, koji je rodom iz Tulovića.

Dan uoči svečanog otvaranja ove džamije, poslije akšam namaza, proučen je tradicionalni mevlud, a zapaženo predavanje održao je Idriz-ef. Memić, profesor Behram-begove medrese u  Tuzli.

O izgradnji džamije

Ideja o izgradnji džamije u Tulovićima datira iz ranih poratnih godina. Tadašnji građevinski odbor, predvođen rahmetli Handalić h. Latifom smjelo je krenuo u izgradnju ove džamije. Vakufska parcela za budući harem džamije nastaje uvakufljavanjem dijela okolnih zemljišnih parcela vakifa rahmetli Alispahić h. Huse, Osmana i Alije, Šahbazović Razema, rahmetli Demirović Džemila i Jusufa, rahmetli Zrnanović Šahbaza, rahmetli Mujage, Pašage i Zahida.

Sa izgradnjom džamije građen je i novi džemat banovićkog Medžlisa, džemat Tulovići, koji nastaje izdvajanjem iz dotadašnjeg džemata Treštenica. U

 isto vrijeme, ove vrijedne i čestite džematlije iz temelja rekonstruišu dotrajali i trošni mekteb u zaseoku Delići u kojemu su se u toku Agresije na našu domovinu klanjale džume, jer dežamtlije nisu bile u mogućnosti da obave džumu namaz u džamiji u Treštenici zbog blizine zloglasnog Vijenca.

Šaban Alispahić nastavit će predvoditi od 2010. godine građevinski odbor i džematlije Tulovića ka dovršetku radova na džamiji i haremu do njenog svečanog otvaranja.

Pored samih džematlija Tulovića, izgradnju ove džamije pomogle su i druge džematlije MIZ Banovići, Općina Banovići, RMU Banovići, mnogi banovićki pojedinci i privrednici, te džematlije nekoliko Medžlisa tuzlanskog muftijstva. Svima njima upućene su riječi zahvale sa dovom Dragom Bogu dž.š.  da ih neizmjerno nagradi za svako hairli djelo.

{gallery}2808150{/gallery}

(MIZ Banovići / Zijad-ef. Čavčić)