Govoreno i o temi “Odnos Islamske zajednice prema ustanovama socijalne zaštite“

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet iz Tuzle u saradnji sa Međunarodnim forumom solidarnosti EMMAUS organizirali su 1. međunarodnu konferenciju pod nazivom „Saradnja sazajednicom“, koja je održana u Doboj Istoku 1. aprila 2017. godine. Konferencija je održana u spomen prim. dr. Muameru Mujčinagiću.

Konferenciji su prisustvovali mnogobrojni gosti i izlagači s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Tuzli, Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, s Univerziteta Makedonija, iz Švedske, predstavnici Medžlisa IZ-e Srebrenik, direktori osnovnih škola, socijalni radnici i pedagozi, studenti i dr.

Nakon svečanog otvorenja konferencija je održana utri sesije u kojima su izlagači govorili o životu i djelu prim.dr. Muamera Mujčinagića, o važnosti saradnje u zajednici, saradnji u zajednici-švedski model, važnosti porodice u liječenju, odnosu MFS Emmausa s obrazovnim i drugim institucijama, važnosti MFS Emmausa kao naučne baze, socijalnim institucijama, odnosu Islamske zajednice prema ustanovama socijalne zaštite, o inkluzivnom obrazovanju,  edukaciji i rehabilitaciji kako štićenika tako i svih osoba koje su u nepovoljnom položaju, radno-okupacionim aktivnostima, rehabilitaciji u zajednici…

Predsjednik Medžlisa Srebrenik Abdullah Arifović i Damir-ef. Babajić predstavili su rad na temu: “Odnos Islamske zajednice prema ustanovama socijalne zaštite“. Istakli su važnost međuinstitucionalne saradnje, projekte i aktivnosti IZ-e u BiH prema ustanovama socijalne zaštite te osvrnuli se na primjer saradnje Medžlisa IZ-e Srebrenik i MFS EMMAUS-a.