U ponedjeljak, 13. marta 2023. godine, održana je redovna sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva tuzlanskog. Sjednicom je predsjedavao muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.

Na sjednici je razmatran plan ramazanskih aktivnosti na području Muftiluka tuzlanskog. Istaknuta je važnost temeljitih priprema za obavljanje ramazanskih ibadeta te brojnih poslova i aktivnosti u svim našim džematima.

Razmatran je plan realizacije akcije „Otvorimo hiljade vrata – brigom o porodici ojačajmo džemat“. U okviru ove tradicionalne akcije na razini džemata, medžlisa i ustanova Islamske zajednice na području Muftiluka tuzlanskog, realizirat će se veliki broj posjeta porodicama.

Članovi Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva tuzlanskog razmatrali su informaciju o organiziranju općinskih takmičenja iz islamske vjeronauke. Na ovim takmičenjima učestvovao je 551 takmičar iz 120 osnovnih škola i 109 takmičara iz 47 srednjih škola. Regionalno takmičenje će biti održano 18. marta 2023. godine u Behram-begovoj medresi u Tuzli.

Razmatrana je i informacija o realizaciji akcije „Vršnjak vršnjaku daruje 1 KM“ tokom 2022. godine. Akcija je uspješno realizovana dva puta tokom prošle godine, u mektebima i na časovima islamske vjeronauke. Značajniji dio sredstava, prema ranije utvrđenom planu, bit će uložen u nabavku „Senzorne sobe“ za potrebe rada JU Centar za autizam „Meho Sadiković“ u Tuzli.

Na sjednici je usvojen kalendar vjerskih i kulturnih manifestacija na području Muftiluka tuzlanskog u 2023. godini.

Savjet je razmatrao i druga pitanja iz domena svoga rada.

U drugom dijelu sjednice, prisutnima se obratio direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hafiz dr. Mensur-ef. Malkić. Direktor Malkić je ovom prilikom kazao da je posao imama misija koja se obavlja u ime Allaha, dželle šanuhu, i uz Njegovu pomoć i zadovoljstvo. U svome obraćanju je govorio o specifičnostima imamskog rada, ramazanskim aktivnostima, te brizi o porodici i džematu.