Redovna sjednica Muftijstva tuzlanskog održana je u petak, 21. maja 2021. godine. Sjednicom je predsjedavao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Na sjednici je usvojena informacija o ramazanskim aktivnostima na području Muftijstva tuzlanskog, a sveobuhvatni izvještaj će biti razmatran naknadno. Zaključeno je da je pandemija korona virusa i ove godine uticala na organizaciju ramazanskih aktivnosti na području Muftiluka tuzlanskog, ali da su one veoma dobro organizovane i realizovane na svim nivoima. Teravih-namaz je klanjan na 550 mjesta, u 380 džamija i 170 mesdžida, mekteba. Imajući u vidu okolnosti pandemije korona virusa, posjeta džematlija dnevnim namazima, mukabeli, teravih-namazu, predavanjima te organzacija drugih aktivnosti na području cijelog Muftijstva bila je izuzetno dobra i u skladu s važećim propisanim mjerama zaštite zdravlja ljudi.

Za vrijeme mjeseca ramazana Muftija tuzlanski je posjetio medžlise i džemate u Podrinju, gdje se sastao s imamima i održao hutbe i predavanja u džematima. I prvog dana Ramazanskog bajrama Muftija je posebnu pažnju poklonio Podrinju, te je posjetio majke šehida u Potočarima i boravio u Srebrenici, Bratuncu i Vlasenici.

Tokom mjeseca ramazan, na području Muftiluka tuzlanskog mektebska pouka se odvijala u kontinuitetu, a učenici Behram-begove medrese bili su uključeni u ramazanske aktivnosti džemata i medžlisa. U posljednjoj trećini mjeseca ramazana članovi Muftijstva tuzlanskog i muderrisi Behram-begove medrese održali su predavanja u 33 džemata (u 15 medžlisa). Nisu izostale ni humanitarne aktivnosti i posjeta na kućna vrata različitim kategorijama stanovništva. I na medijskom planu nastavljena je dobra praksa realizacije ramazanskih programa i prezentacije ramazanskih aktivnosti kako u medijima Islamske zajednice tako i putem javnih servisa i lokalnih medija.

Muftijstvo tuzlansko je pohvalilo odgovoran odnos džematlija i zaposlenika IZ-e na području Muftiluka tuzlanskog spram obavljanja ibadeta u džamijama tokom mjeseca ramazana i realizacije ramazanskih aktivnosti.

Na sjednici je razmatrana informacija o prikupljenim digitalnim edukativnim sadržajima za online mekteb, donesene su odluke o odobravanju finasijskih sredstava medžlisima na ime podrške aktivnostima odjela za brak i porodicu, odluka o raspodjeli namjenskih sredstava za Mreže mladih Muftijstva tuzlanskog, kao i odluka o odobravanju finansijskih sredstava za infrastrukturne projekte MIZ Bratunac i adaptaciju vakufske kuće u džematu Husejnovići, MIZ Teočak. Tokom sjednice su data mišljenja u vezi s vakufskim predmetima na području nekoliko medžlisa.

Muftijstvo je dalo pozitivno mišljenje u postupku osnivanja društva s ograničenom odgovornošću u vlasništvu Medžlisa Islamske zajednice Brčko.

Potvrđene su i odluke usvojene na ranije održanim vanrednim (telefonskim) sjednicama. Razmatrana su i druga pitanja iz domena rada Muftijstva tuzlanskog.

Sjednici su prisustvovali rukovodioci službi dr. Mensur Husić, Muamer Zukić i Muhamed Bilajac i sekretar Muhamed Hasanspahić.