U organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je u Sarajevu upriličen susret reisul-uleme sa predsjednicima medžlisa s područja Bosne i Hercegovine.

Susretu su prisustvovali direktor Uprave za vjerske poslove hafiz dr. Mensur Malkić, direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Muhedin Garanović, direktor Uprave za pravne i administrativne poslove Mensur Karadža i rukovodilac Ureda za zekat Vehid Arnaut.

Prilikom obraćanja prisutnima, Reisul-ulema je ukazao na specifičnost pozicije predsjednika Medžlisa, podsjetivši na povjerenje džematlija koje im je ukazano, te poštovanje koje među njima uživaju.

– Predsjednik Medžlisa je specifična uloga u Islamskoj zajednici, prema kojoj iskazujemo posebno poštovanje. Vaša uloga je značajna za funkcionisanje Islamske zajednice. U izboru predsjednika Medžlisa učestvuju svi članovi Islamske zajednice sa jednog područja, ukazuju im povjerenje i očekuju ispunjenje povjerenog im emaneta. Predsjednici zauzvrat uživaju njihovo poštovanje – rekao je Reisul-ulema.

Istakao je da odnos predsjednika medžlisa, glavnih imama i imama prema džematlijama u lokalnim sredinama odražava odnos cijele Islamske zajednice prema njima.

– Islamska zajednica čuva onu duhovnu supstancu našeg naroda i drži ga na okupu. Stoga je od krucijalne važnosti da ona iznutra bude zdrava, kompaktna, snažna i moralno čista. Važno je da snažno pulsira i daje dobre rezultate, da je angažirana i uključena u rješavanje životnih problema naših ljudi. Vi ulažete vrijeme i trud na tom putu, pokazujete inovativnost u radu, obilazite džemate i priskačete im u pomoć. Vi ste istureni dio Zajednice, njena isturena ruka i veoma nam je važno da ostanete postojani i ustrajni u radu – poručio je reisul-ulema Kavazović.

U okviru susreta je razgovarano o pravilniku o članarini i njegovoj realizaciji, pa je prisutnima, uz razgovor o redovnim džematskim aktivnostima, predstavljen rad Rijaseta i njegovih službi.

– Na ovaj način smo imali namjeru razmijeniti određene informacije sa predsjednicima medžlisa, pa im je reisul-ulema uputio prigodne poruke, posebno onima sa kojima se susreće po prvi put. Predstavili smo određene aktivnosti koje se realizuju unutar uprava. Razgovarali smo i o planovima za djelovanje u narednom periodu, te očekivanjima saradnje i međusobne podrške – rekao je direktor Uprave za vjerske poslove hafiz dr. Mensur Malkić.

Tokom obraćanja, dr. Malkić je uputio nekoliko savjeta prisutnim predsjednicima, posebno se osvrnuvši na važnost saradnje i međusobne podrške.

– Iskustvo nas uči da je za uspješan rad, pored finansijskih sredstava, potrebna dobra saradnja sa glavnim imamima, imamima, članovima Izvršnog odbora i džematlijama. Bilo bi dobro da na nivou medžlisa pokažemo solidarnost sa manjim džematima, posebno vodeći računa da se neki programi realizuju baš u njima, kako bi se iskazalo poštovanje prema vjernicima koji tu žive – poručio je dr. Malkić.

Susret je bio prilika i da predsjednici predstave vlastita iskustva rada, govore o aktivnostima koje realizuju na području medžlisa, te se osvrnu i na izazove sa kojima se susreću. Susret je, nakon diskusije, razmjene iskustava i osvrta prisutnih predsjednika zaokružen zaključnim razmatranjima koje je predstavio zamjenik reisul-uleme dr. Enes-ef. Ljevaković.