U Behram-begovoj medresi u Tuzli danas je održano 14. regionalno takmičenje iz islamske vjeronauke za učenike osnovnih i srednjih škola sa područja Muftijstva tuzlanskog. Organizatori današnjeg takmičenja bili su Muftijstvo tuzlansko, Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona i Behram-begova medresa, a učestvovalo je 129 takmičara.

Obraćajući se učenicima i njihovim vjeroučiteljima muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović je kazao da je ovo dan velikog uspjeha, a da je najveći uspjeh uspjeh u sticanju znanja.

– Znanje je temeljna, krunska vrijednost svakog ljudskog bića. Mnogi narodi se odlikuju napretkom na bazi znanja. Ono je najveći garant da uspijemo na ovom svijetu. Vaše znanje je već na visokoj skali. Postigli ste briljantne rezultate, vi ste grupa koja je pobjednička. Zahvalni smo Allahu, dž.š., što imamo učenike kao što ste vi i radost je biti sa vama – poručio je muftija Fazlović učenicima.

Muftija Fazlović posebnu zahvalnost je uputio vjeroučiteljima te istakao da imamo izrazito kompetentne i kvalitetne nastavnike u području islamske vjeronauke.

– Zato islamska vjeronauka danas jeste u redu vrlo cijenjenih predmeta u našim školama, u našem sveukupnom obrazovanju. Želim kazati da je cjelokupna Islamska zajednica, od najviših nivoa do naših medžlisa, aktivna u pogledu islamske vjeronauke. Tako će i ostati, bićemo, ako Bog da sve privrženiji islamskoj vjeronauci, a to znači mladim generacijama, da se poduče svojoj vjeri, da budu čestiti ljudi, da se odgoje u svojoj vjeri – istakao je muftija Fazlović.

Želim naglasiti, kazao je muftija Fazlović, da pored Islamske zajednice važnu ulogu u odvijanju islamske vjeronauke imaju i državne institucije, škole.

– Zahvaljujemo se svima njima zato što razumiju koliko je važno da imamo islamsku vjeronauku, da to bude na dobrobit vaših roditelja i mladih generacija. Zahvaljujemo se i Vladi Tuzlanskog kantona, Ministarstvu obrazovanja i nauke, posebno se zahvaljujemo Pedagoškom zavodu – kazao je muftija Fazlović.

Prisutnim učenicima i njihovim mentorima obratili su se i dr. Mensur Husić, rukovodilac Službe za vjeroske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog, Mehdin Selimović iz Pedagoškog zavoda TK-a, a učenima je Behram-begovu medresu i školovanje u njoj predstavio Bekir Šabić.

U kategoriji osmih razreda prvo mjesto je zauzela Zerina Ribić (Druga osnovna škola Brčko), drugo mjesto Fadil Ibrahimović (OŠ „Višća“), dok je treće mjesto zauzela Sara Karić (OŠ „Orahovica“). Kada su u pitanju učenici devetog razreda najbolji su bili Nejra Džinić (OŠ „Orahovica“), Zekerijja Jahja Salihović (OŠ „Kalesija“) i Belma Husić (OŠ „Teočak“). Arabela Salihbegović (Elektrotehnička škola Tuzla) zauzela je prvo mjesto u kategoriji prvih razreda srednje škole, Lejla Brkić (Elektrotehnička škola Tuzla) drugo, a Belma Čandić (Poljoprivredna i medicinska škola Brčko) treće mjesto.

Svi oni će predstavljati Muftijstvo tuzlansko na državnom takmičenju iz islamske vjeronauke koje će biti održano krajem maja u Medresi „Osman-ef. Redžović“ u Visokom.