U Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu od 16. do 18. septembra održano je Sedmo savjetovanje za koordinatorice Odjela za brak i porodicu pod nazivom “Položaj, status i narativ muslimanke Bošnjakinje” u organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Savjetovanje je okupilo preko osamdeset koordinatorica Odjela za brak i porodicu muftijstava i medžlisa iz Bosne i Hercegovine, domovinskih zemalja i krovnih organizacija Islamske zajednice iz dijaspore, a veliki broj koordinatorica program savjetovanja pratio je online.

Na otvaranju savjetovanja poruku je uputio zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice dr. Enes-ef. Ljevaković, kazavši kako se rezultati dosadašnjeg rada i aktivnosti koordinatorica primijete.

– Vašim angažmanom i aktivnostima obogatile ste džematski život, privukle žene koje su potom dovele porodice, njihova djeca su postala polaznici mekteba, a njihovi muževi stalne džematlije.

To sve uveliko doprinosi boljoj i ljepšoj klimi u džematu i dinamici džemata, te ujedno potvrđuje vaš senzibilitet za misijski rad u koji ulažete puno truda, elana, energije i entuzijazma. Zbog toga su rezultati vidljivi – poručio je zamjenik reisul-uleme.

Izrazio je nadu da će ovo savjetovanje značajno doprinijeti ličnom i profesionalnom snaženju koordinatorica za brak i porodicu. Ukazao je i na važnost djelovanja Savjetovališta za brak i porodicu.

– Znam da nastojite ukazivati na negativne pojave i trendove u vezi s brakom, povećanim brojem razvoda, vanbračnih zajednica, na pitanje istospolnih zajednica i zahtjeva za legalizaciju istih, prihvatanju i toleriranju nečeg što je strano učenju islama, potom pitanja o surogat majčinstvu, promjeni spola i slično – kazao je dr. Ljevaković.

Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH, u završnom obraćanju je naglasio da IZ kroz svoje aktivnosti želi skrenuti pažnju na ženu i njenu ulogu u društvu.

– Rijaset u promišljanju odgovora na društvene potrebe postavlja značajne teme u okviru svojih aktivnosti, među kojima su i savjetovanja o braku i porodici koje smo ovo godine tematizirali u pogledu narativa žene muslimanke u kontekstu Bosne i Hercegovine, nacionalno Bošnjakinje, gdje želimo dati odgovor na potrebu afirmacije uloge žene u društvu. U kontekstu obrazovnih ustanova i drugih organizacija koje prate društvene procese primijećeno je da je žena na udaru u svim sferama. Žena nije sredstvo, nije predmet, ona je ljudsko biće, koje kroz majčinstvo ostvaruje najznačajniju ulogu u društvu – naglasio je direktor Smajlović.

Također je pohvalio trud i angažman koordinatorica Odjela za brak i porodicu muftijstava i medžlisa, njihovu požrtvovanost za misijsko djelovanje, te dao podršku njihovom daljem radu.

Voditelj Odjela za brak i porodicu dr. Safija Malkić istakla je da je ovo savjetovanje izvrsna priliku za propitivanje uloge i značaja žene u bračnoj, porodičnoj, društvenoj zajednici, ali i Islamskoj zajednici u BiH.

– Ovogodišnje savjetovanje koordinatorica Odjela za brak i porodicu prilika je da aktualiziramo uvijek aktuelnu temu položaja, statusa i mjesta žene u bosanskohercegovačkom društvu, posebno muslimanke Bošnjakinje – da propitamo njene uloge u braku, porodici, u društvenoj zajednici, kao i njen doprinos u dinamiziranju društvenih prilika – kazala je dr. Malkić.

U obraćanju dr. Safija Malkić ukazala je i na značaj djelovanja koordinatorica za brak i porodicu, pohvalila polučene rezultate, te dala preporuke za nastavak djelovanja i unapređenje aktivnosti u predstojećem periodu.

Posebno je istakla značajan broj uspješnih saradnji s brojim udruženjima koje su koordinatorice ostvarivale kroz Odjel za brak i porodicu na lokalnom nivou.

Tokom dvodnevnog savjetovanja održano je niz predavanja, kroz dvije sesije s diskusijama o temama “Uloge i značaj žene u braku i porodici i doprinos zajednici/društvu – (razumijevanje prioriteta)”, “Narativ muslimanke Bošnjakinje – između tradicije i moderne”, “Osvrt na položaj i status muslimanke Bošnjakinje u 19. stoljeću”, “Bosansko pluralno društvo: etički i pravni principi njegove tranzicije”, “Muslimanka Bošnjakinja danas – psihološko-pedagoške smjernice”.

Predavači su bili eminentni stručnjaci iz različitih naučnih oblasti prof. dr. Muharem Adilović, prof. dr. Fahira Fejzić-Čengić, dr. Hana Younis, prof. dr. Fatima Mahmutćehajić i prof. dr. Anela Hasanagić.

Prisutne koordinatorice kao i online pratiteljice savjetovanja pokazale su izuzetno veliki interes za teme i izlaganja na savjetovanju, a tokom diskusija dobile su odgovore, savjete i preporuke korisne za njihov dalji rad i kvalitetnije djelovanje.

Tokom savjetovanja stručni tim u sastavu Enes Šabić, šef Službe za hraniteljstvo, Amra Viteškić, socijalni radnik i Mirela Šehović, psiholog koordinatoricama je predstavio projekat “Hraniteljstvo” (JU “Kantonalni centar za socijalni rad” Sarajevo), te predstavio osnovne uvjete i principe po kojima se realizira ovaj projekat.

U subotu su koordinatorice imale priliku posjetiti spomenički kompleks “Tunel spasa” (Dobrinja Butmir), te slušati predavanje o opkoljenom Sarajevu i procesu kopanja Tunela.

Na kraju savjetovanja svim učesnicama uručeni su certifikati, a najaktivnijim koordinatoricama direktor Uprave za vjerske poslove Ismail-ef. Smajlović dodijelio je zahvalnice i prigodne nagrade za uspješnu koordinaciju projekata i aktivnosti Odjela za brak i porodicu za period 2015-2021. godine.