Zar ne proširismo tvoja prsa i ne sklonismo s tebe tvoj teret koji je pritiskao tvoja pleća? Uzdigli smo spomen tvoj. Zaista, s mukom je i olakšanje. Doista, s mukom je i olakšanje. Zato, kad budeš slobodan, nastavi (uporno) i Gospodaru svome se okreni (s ljubavlju). (El Inširah, 1-8)

Silni teret koji je opteretio Muhammeda, a.s., zamijenjen je širinom prsa. Svako olakšanje čovjeku donosi upravo takav osjećaj i ljepota ovoga izraza čini upravo to – širi prsa onoga ko u toj ljepoti uživa. Uklonjen je teret zalutalosti, strahovanja i teret propitivanja o budućnosti naroda. Uzdignuto je Muhammedovo, a.s., ime, njega se vjerničkim srcima voli i danas, iako ga se nije očima vidjelo, a njegovo društvo želi se u Džennetu.

Vjerniku, koji je u teškoći, dolazi i olakšanje. Svjetlo u tami postoji, zora sviće i to garantira Onaj koji i tamu i svjetlo stvara.

S vjernikom je Onaj koji ga je stvorio. On je uvijek tu. Zato, kad se završi s društvenim i dnevnim obavezama ne treba se zaustavljati, nego nastavljati.