Uz prisustvo predstavnika Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik, zamjenika muftije tuzlanskog, u džematu Podorašje, naselje Crveno Brdo, u subotu 17.09.2016. godine, svečano je otvoren mesdžid.

Svečanost je počela klanjanjem podne-namaza. Potom se imam džemata Podorašje Semir-ef. Bećirović zahvalio odgovornim ljudima u mjesnoj zajednici u čijim su se prostorijama odvijale vjerske aktivnosti ovog džemata od 1994. godine.

Imami Medžlisa IZ-e Srebrenik su proučili mevlud. Glavni imam Medžlisa IZ-e Srebrenik Refik-ef. Hodžić je u svom obraćanju iskazao zahvalnost donatoru pukovniku Muhammad Ahmad Rashed El-Meri iz Dubai. Ovaj mesdžid izgrađen je posredstvom “Dubai Charity Association” iz Dubaia, UAE, a koordinator realizacije bio je MFS „Međunarodni Forum Soludarnosti“ Emmaus iz D. Istoka, koji nesebično pomaže sve projekte Medžlisa IZ-e Srebrenik. Pukovnik Muhammad Ahmad Rashed El-Meri ovaj objekat je uvakufio za dušu oca Ahmad Rashed El-Meri.

Prisutne vjernike poselamio je i zamjenik muftije tuzlanskog Sead-ef. Seljubac. On je istakao važnost odgoja djece. Govorio je i o umijeću slušanja kod vjernika.

Na kraju su uručene zahvalnice predstavnicima MFS „Emmaus“ iz D. Istoka, Ademu Haliloviću, direktoru „Invest gradnje“ iz Gračanice, koji su izvodili sve radove na mesdžidu, Mujkić Nerminu iz Dedića, te načelniku općine Srebrenik Nihadu Omeroviću na nesebičnoj podršci ovoj manifestaciji.

c brdo mesdzid 161