U Muftijstvu tuzlanskom danas je upriličeno potpisivanje Sporazuma o ponovnoj izgradnji džamije u Cerskoj (Medžlis Islamske zajednice Vlasenica), a koja je uništena klizištem u vrijeme majske prirodne nesreće. Sporazum su potpisali Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski i Mujo Hadžiomerović, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica.

Ovim sporazumom je precizirano da će Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini iz Fonda za saniranje šteta od poplava i klizišta obezbijediti inicijalna sredstva u iznosu od 30.000,00 KM za izgradnju ove džamije. Uz džamiju u Cerskoj, naselje Hasanovići, planirano je da se izgradi i mekteb u naselju Gobelje.

cerska Sporazum 140

 

Muftija Fazlović je istakao da je srušena džamija u Cerskoj simbol poteškoća koje su naš narod zadesile u vrijeme majske prirodne nesreće. Naglasio je da postoje i obećanja imućnih džematlija iz zemlje i svijeta da se uključe u ovu akciju, ali su u toku  i pregovori sa pojedinim humanitarnim organizacijama koje su voljne da pomognu tok izgradnje.

Zemljište za izgradnju nove džamije uvakufio je Bego-ef. Selimović, raniji imam u džematu Cerska. 

cerska sporazum 142