Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović uputio je pismo imamima na području Muftijstva tuzlanskog u kojem se kaže:

U toku je obavljanje popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini. S tim u vezi, želimo pohvaliti sve što ste učinili u prethodnih nekoliko mjeseci kako bi naše džematlije što spremnije dočekale početak popisa stanovništva, kao i ono što ste činili za naš narod u prvih sedam dana obavljanja popisa. Ovim putem vam se najsrdačnije zahvaljujem na vašem pregalaštvu koje u ovoj aktivnosti pokazujete.

Imamo saznanja da su pojedini popisivači i instruktori, u više slučajeva, a posebno u entitetu RS, protuzakonito uskraćivali Bošnjacima zakonom garantirano pravo na popisivanje privremeno odsutnih, iako je odredbom člana 7 stav 2 Zakona o popisu BiH utvrđeno da se privremeno odsutne osobe imaju popisati i da ulaze u ukupno stanovništvo BiH. Ističemo da je u samoj popisnici, kod pitanja broj 1, kao modalitet B, utvrđeno da se popisuju i oni koji su odsutni iz BiH u inostranstvu, zbog boravka, rada, ili školovanja. To je zakonom i popisnicom utvrđeno kao mogući, omogućeni odgovor, a pojedini popisivači to omogućeno pravo onemogućuju Bošnjacima. Također su zbilježeni slučajevi da je Bošnjacima uskraćivano pravo utvrđeno odredbom člana 17 stav 3 Zakona o Popisu, po kojem jedan odrasli član domaćinstva ima pravo popisati sve članove domaćinstva. Naime, u ovim primjerima samo oni članovi domaćinstva koji su prisustvovali samom činu popisivanja bili su popisani, a svi drugi su bili izostavljeni, što je potpuno u suprotnosti sa zakonskim odredbama.Pojedini popisivači nisu izvršavali svoju zakonsku obavezu da popisuju sve osobe koje zateknu na terenu i da zapisuju sve ono što oni kažu. Ove navode potvrdila je Agencija za statistiku BiH koja je pisanim putem upozorila popisivače da moraju primjenjivati zakon i popisne procedure, bez ličnih tumačenja pojedinih normi, ili će snositi odgovornost za to.

U vezi sa navedenim vas molimo da naše džematlije ohrabrite da ustraju u ostvarivanju svojih zakonom garantiranih prava, da se svi popišu, da im to pravo niko ne uskrati, da se popišu i oni koji su odsutni iz BiH a došli su u BiH tokom popisa, da one koji nisu tu ovih dana popišu njihovi najbliži. Oni kojima ovo pravo bude uskraćeno, neka se jave našim imamima, a mi ćemo zajedno nastojati da sve takve slučajeve riješimo. Pojedinačni slučajevi kršenja zakona od strane popisivača ne smiju zastrašiti i destimulirati Bošnjake da na ovom popisu pokažu odgovornost i zrelost kao narod, kaže se u pismu muftije Vahid-ef. Fazlovića imamima na području Muftijstva tuzlanskog.