Nakon što se zahvalio Ambasadorici Cormack na posjeti, muftija je istaknuo dugogodišnju uspješnu saradnju Muftijstva tuzlanskog, Behram-begove medrese i Ambasade SAD u Sarajevu u nekoliko obrazovnih programa

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu Maureen Cormack posjetila je Behram-begovu medresu u Tuzli u srijedu 20. januara ove godine. Ona je razgovarala s muftijom tuzlanskim Vahid-ef. Fazlovićem. Susretu je prisustvovao i pomoćnik direktora Medrese Mensur Husić.

Nakon što se zahvalio Ambasadorici Cormack na posjeti, muftija Fazlović je istaknuo dugogodišnju uspješnu saradnja Muftijstva tuzlanskog, Behram-begove medrese i Ambasade SAD u Sarajevu u nekoliko obrazovnih programa.

Ambasadorica Cormack je sa zahvalnošću istakla dosadašnju uspješnu saradnju, te je naglasila da će Ambasada SAD nastaviti pružati svoju podršku svim obrazovnim programima Muftijstva tuzlanskog, u Behram-begovoj medresi u Tuzli, kao i u Islamskoj zajednici u cjelini. Ti programi su na dobrobit šire zajednice i bosanskohercegovačkog društva, te promoviraju zajedničke i univerzalne vrijednosti svih građana.

Tokom ovoga susreta naglašena je važnost ACCESS programa učenja engleskog jezika, koji se u Behram-begovoj medresi realizira dvanaestu godinu zaredom. ACCESS program počeo je kao pilot-projekat u Behram-begovoj medresi 2004. godine, a zatim se proširio i na sve ostale medrese u BiH. Ambasada SAD podržava i Seminar za profesore engleskog jezika (TELTS) koji se već sedam godina održava u Behram-begovoj medresi, u saradnji s Mufijstvom tuzlanskim, Ministratvom obrazovanja nauke, kulture i sporta TK i Pedagoškim zavodom TK, sa ciljem unapređenja kvaliteta nastave engleskog jezika u osnovnim i srednjim školama i upoznavanja profesora sa savremenim metodama i pristupima podučavanju engleskog jezika. Na ovom seminaru učestvuju profesori engleskog jezika iz cijele Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja, a predavači su eminentni američki stručnjaci iz oblasti metodike nastave engleskog jezika. Još jedan važan segmet saradnje su i programi obrazovne razmjene u kojima profesori i učenici Medrese imaju priliku da borave u SAD na studijskim posjetama i profesionalnom usavršavanju. Uz pomoć Ambasade u toju je kurs engleskog jezika za profesore Behram-begove medrese.

Razgovarano je i o značaju međureligijske saradnje u BiH i doprinosu vjerskih zajednica kvalitetnijoj izgradnji odnosa među ljudima.

{gallery}2001161{/gallery}