U Zvorniku je u četvrtak, 13. marta 2023. godine upriličen susret muftije tuzlanskog dr. Vahid-ef. Fazlovića s imamima Medžlisa Islamske zajednice Zvornik.

Glavni imam ovog medžlisa hafiz Izet-ef. Salkanović zahvalio se muftiji Fazloviću na ovoj posjeti te je predstavio ramazanske aktivnosti u zvorničkim džematima.

Ovaj medžlis ima trideset i jedan džemat a teravih-namaz će se klanjati na šezdeset i dva mjesta. Dvanaest učenika medrese će se uključiti u realizaciju planiranih ramazanskih aktivnosti. Prije ramazana, kao i prethodnih godina, planirano je održavanje ramazanske akademije u Sapni.

Muftija Fazlović je u svome obraćanju istakao da zadaće imama nisu lahke. Ne može ih svako ponijeti i za njih je potrebno mnogo strpljivosti i istrajnosti. Istakao je požrtvovanje koje imaju imami u sveukupnoj zadaći i misiji Islamske zajednice.

– Kada bismo htjeli da odaberemo dvije riječi čiji sadržaj nam je posebno važan u ispunjavanju zadaća u našoj zemlji i u našoj Islamskoj zajednici onda su to riječi: strpljivost i istrajnost. U našoj zajednici se ne može ništa važno učiniti bez puno strpljivosti i svima nam je potrebno stpljenje; i naši imamima i svim drugim nosiocima vjerskog autoriteta, svima koji obavljaju dužnosti u Islamskoj zajednici. Znamo da u ovom medžlisu i džematima ima puno aktivnosti, uvijek je bilo tako. Vi ste neposredno suočeni s ljudima i njihovim potrebama. Valja sve to ponijeti i to nikada nije bilo lahko. Ali Allah, dželle šanuhu, svoje robove neće ostaviti. Naše je da stalno brinemo o svojoj vjeri. Gdje ima imana, tu je i mogućnost. Dok ima imana neće presahnuti naša snaga, mogućnosti i šanse. Sve je vezano za iman i u tome je sav smisao. Mi to znamo, nadahnuti smo time i potvrđujemo to svojim riječima i praksom, kazao je muftija Fazlović.

Naglasio je da smo pred kapijama velike Allahove milosti, pred ramazani-šerifom.

– Ma kakve bile naše brige, ramazan nam je poseban mehlem. Imamo veliku nadu da će tako biti i sa ovim ramazanom jer je to mjesec svekolikog dobra, kazao je muftija Fazlović te je pohvalio vrijedan rad imama, njihovu brigu o džematima i privrženost svojoj domovini Bosni i Hercegovini.

Tokom ovog susreta uručena je zahvalnica dugogodišnjem imamu, hatibu i muallimu zvorničkog džemata Križevići Ahmed-ef. Hamidoviću, koji završava svoju imamsku službu u ovom džematu. Zahvalnica je Ahmed-ef. kao znak pažnje i priznanja za njegov nesebičan rad u ovom džematu.