Knjiga „Multilateralnost bosanskohercegovačkog društva“ autora prof. dr. Mensura Husića prodstavljena je večeras u Bosanskom kulturnom centru (BKC) „Alija Izetbegović“ u Kalesiji.

Promociji je prisustvovao muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, koji je u svom obraćanju ukazao na veliki doprinos dr. Husića, kako Islamskoj zajednici, tako društvu u cjelini.

– Mensur-ef. je prije svega dobar čovjek, a sve druge titule dolaze kao nadogradnja. Osnova je biti dobar i čestit čovjek. To je duh našeg dina, to je duh naših dobrih predaka, naših bosanskih loza, naših bosanskih potomstava.  Naravno, Mensur-ef. je pokazao marljivost u svemu što je radio, na njegovom putu ga je trebalo tek pridržavati. Uvijek je bio snažan, jer je puno radio i davao od sebe. Kao mlad čovjek postigao je zavidne uspjehe, dostojne velikog priznanja. Večeras smo došli da budemo s njim, da mu budemo podrška, da mu odamo priznanje za sve što je do sada uradio, ali i da iskažemo naša očekivanja za njegov budući rad, njegov budući put – kazao je muftija Fazlović.

Istraživanja autora Husića u segmentu sociologije, muftija Fazlović je ocijenio iznimno važnim.

– S ponosom ističem da u Islamskoj zajednici imamo velikog stručnjaka kada je riječ o sociologiji odgoja i obrazovanja i sociologiji religije. U Zajednici nam je to važno. Osim što je već potvrđen u grani društvenih nauka, Mensur-ef. je izuzetan teolog. On je jedan od uzora u svojoj generaciji i nadamo se da će, uz Božiju pomoć, nastaviti snažno koračati na svom putu – istaknuo je muftija Fazlović.

Ovom prilikom muftija Fazlović je naglasio da „se trebamo vraćati svemu onome što je dio naše povijesti radi ibreta“.

– Ibret treba uzeti generacija koja nosi zastavu islama, zastavu univerzalnih vrijednosti u ovom vremenu, to je kur'anska poruka. To su velike i izuzetno teške zadaće, koje postaju sve složenije. Mi se uzdamo u Allaha Uzvišenog, u Njegovu pomoć, to je na prvom mjestu. Uz to, mi moramo biti mnogo vrijedniji, agilniji, moramo dati puno više priloga našoj zemlji, našem društvu. Primarna je individualna odgovornost. Moramo sebe preispitati, jer previše je priče o drugima. Valja nam odskočiti u našem razumijevanju stanja, u našem popravljanju stanja. Za nas je spasonosna društveno-povijesna formula Bosne, ona je preteča savremenosti u smislu velikih načela – poručio je, između ostalog, muftija Fazlović.

Promotori ovog djela, pored autora, bili su dr. Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke u Vladi Tuzlanskog kantona (TK), prof. dr. Adib Đozić i doc. dr. Midhat Čaušević.

– Autor Husić prikazuje historijski presjek razvoja bosanskohercegovačkog društva, pokazuje šta je sve utjecalo na strukturu društva kroz vrijeme, ali i nastoji dati određene projekcije za budućnost – na koji način izvršiti rekonstrukciju strukture bosanskohercegovačkog društva. On na to gleda djelimično iz političke paradigme, djelimično iz religijskih i društvenih aspekata. Autor ima i određeni antropološki optimizam. On smatra da je moguće da dođe do rekonstrukcije bosanskohercegovačkog društva, i da ono ponovo bude jedinstvo različitosti – naveo je ministar Omerović.

Prema riječima Midhata Čauševića, govoriti o historijskom kontinuitetu bosanskohercegovačkog društva je nasušna potreba u vremenu u kojem živimo, više nego u nekim drugim vremenima.

– Ova knjiga upućuje na potrebu multilateralnosti. Bosna i Hercegovina je od samog početka ništa drugo do spoj multikulturalizma, sinkretizma u kulturi, razumijevanja drugog i drugačijeg. Ako se vratimo na našu prošlost, vidjet ćemo da to upućuje na ono o čemu autor primarno govori. Autor se jasno suprotstavlja svim onim destruktivnim pokušajima koji hoće od onog što je bosanskohercegovačko društvo i država, napraviti nešto sasvim drugo – da je to država utemeljena na isključivim različitostima, koje su nespojive, koje ne mogu da funkcionišu kao jedna cjelina. Autor ističe da je multilateralnost rezultat dugotrajnog autentičnog društveno-historijskog razvoja bosanskohercegovačkog društva – kazao je Čaušević.

Kako je naglasio promotor Đozić, knjiga predstavlja izuzetno naučno djelo, napisano po svim teorijsko-metodološkim uzusima.

– Mi Bošnjaci smo i danas poznati po izvještajima naših neprijatelja. To se mora promijeniti. Moramo postati poznati po svom mišljenju i publikovanju naše misli, jer imamo šta predstavit. Upravo u tome je vrijednost knjige autora Husića. O Bosni i Hercegovini – kao civilizaciji, kulturi, političkoj tvorevini, odnosno o bosanskohercegovačkom društvu i bosanskohercegovačkoj državi, trebamo sami govoriti – ocijenio je Đozić.

Autor Mensur Husić je naveo kako knjiga predstavlja dopunjeno izdanje njegovog magistarskog rada, koji je napisao upravo pod mentorstvom prof. dr. Adiba Đozića, i odbranio na Fakultetu političkih nauka 2011. godine.

– Istaknuo bih da su društveni teoretičari 60-ih godina prošlog stoljeća prognozirali da se više neće desiti genocid na tlu Evrope, nakon počinjenog genocida nad Jevrejima. Ipak, te hipoteze nisu potvrđene. Genocid se dogodio, u srcu Evrope, u Bosni i Hercegovini, čije je bitno obilježje višestoljetna multilateralnost, odnosno multikulturalnost, multireligioznost i multinacionalnost. Genocid, etničko čišćenje, su počinili ljudi zatvorenog uma, koji u drugom i drugačijem vide nedostatak, a ne prednost. Zato je nužan put resocijalizacije svijesti, i to je jedna od pretpostavki za obnovu bosanskohercegovačkog društva, a ona će se dogoditi na novim paradigmama nastavnih planova i programa, u kojima će se drugo i drugačije posmatrati kao vrijednost, a ne nedostatak – kazao je Husić, i zahvalio svima na podršci i doprinosu, kako večerašnjoj promociji, tako i samom publikovanju ove knjige.

Na promociji je poručeno da publikovanje ove knjige predstavlja vrijedan znanstveni doprinos u razumijevanju navedene teme, kao i afirmacije multilateralnosti kao jedne od autentičnih vrijednosti bosanskohercegovačkog društva. Izdavači knjige su Muftijstvo tuzlansko i Institut za društvena i religijska istraživanja.

Na početku promocije prisutnima se obratio glavni imam MIZ Kalesija Muharem-ef. Mešanović a moderatori su bili Fahrudin Sinanović i Aldin Smajić.  Organizatori promocije su bili Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, BKC „Alija Izetbegović“ u Kalesiji i BZK Preporod Kalesija.