U utorak i srijedu, 12. i 13. augusta 2014. godine, predstavnici Međunarodne organizacije za pomoć jetimima AVRUPA YETIM-DER  iz Njemačke i IHO EBRAR ULUSLARARASI YARDIM ORGNIZASYONU iz Holandije boravili su na području Muftijstva tuzlanskog.

U koordinaciji Muftijstva tuzlanskog, predstvanici navedenih organizacija posjetili su Behram-begovu medresu u Tuzli, Medžlis Islamske zajednice Srebrenik i Medžlis Islamske zajednice Bosanski Šamac. Domaćini gostima za vrijeme realizacije njihovih aktivnosti bili su mr. Mensur Husić, pomoćnik direktora za nastavu u Behram-begovoj medresi u Tuzli i mr. Admir Muratović, profesor arapskog jezika u Behram-begovoj medresi. Mensur-ef. Husić je upoznao goste o historijatu i odgojno-obrazovnim aktivnostima u Behram-begovoj medresi. Ovom prigodom predstavnici medija, koji prate aktivnosti navedenih organizacija, snimili su reportažu o Behram-begovoj medresi koju će prezentirati u Njemačkoj i Turskoj.

Pomoć koju su prikupili u Njemačkoj i Holandiji od ljudi plemenita srca, koji osjećaju nevolje drugih uručili su u prehrambenim i higijenskim artiklima stanovništvu džemata Potpeć, koje je pogođeno najnovijim poplavama. Mevludin-ef. Joldić, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik upoznao je goste sa poteškoćama sa kojima se suočava stanovništvo na ovom području. U popodnevnim satima predstavnici navedenih organizacija posjetili su i Medžlis Islamske zajednice Bosanski Šamac. Glavni imam Safet-ef. Karahmetović upoznao je goste o širini razmjera poplava koje su pogodile ovaj grad i šire područje. Prisutnim se obratio i Mehmedalija Čandić, pomoćnik direktora za učenički dom u Behram-begovoj medresi u Tuzli. Nakon sticanja uvida u stanje na terenu, i nakon posjete Muzeju Alija Izetbegović, predstavnici navedenih organizacija uručili su novčanu pomoć za obnovu stambenih prostora.