U bosanskoj sobi Džamije „Kralj Abdullah“, 23. decembra 2022. godine, održano je još jedno predavanje u okviru petog ciklusa Katedre fikha za žene.

Predavanje je održala Azra Fazlović, profesorica fikha u Behram-begovoj medresi. Profesorica Fazlović je govoreći o Ebu Hanifinim vrlinama i vrijednosti njegovog naslijeđa  kazala da nije moguće navesti sve vrline Ebu Hanife onako kako su ih bilježili njegovi učenici i ispisali njegovi biografi.

– Ne zna se koja je od vrlina ovog velikana blistavija: pobožnost, učenost, oštroumnost, memorija, blagost, darežljivost… A sada da postavimo pitanje zbog čega je tako impresivna literatura nastala o Ebu Hanifinoj ličnosti, njegovoj učenosti i djelima. Očigledno je Allah Uzvišeni podario ovom Svom robu ugled i snagu utjecaja koja je na najvišem stupnju poslije plemenitih vjerovjesnika i poslanika, kazala je profesorica Fazlović. Istakla je da su Ebu Hanifino razumijevanje islama, njegovu nauku, savjete i primjer slijedili mnogi stoljećima, neprekidno, u svim generacijama.

– Danas ovog učenjaka slijedi najveći broj sljedbenika Muhammedovog, alejhi selam, ummeta. Riječ je o stotinama miliona muslimana i muslimanki na svim kontinentima svijeta. Pa kako onda da mi, baštinici Ebu Hanifinog mezheba u fikhu, ne osjećamo neugasivu potrebu za što potpunijim upoznavanjem njegovog karaktera, odnosa prema ljudima, njegove osebujne misli i znanja? Zasigurno nam može biti od velike koristi. Može ojačati naše samopouzdanje i učvrstiti nas na putu ispravnog i dosljednog razumijevanja i slijeđenja naše svijetle vjere i tradicije. Pokreće nas da razmišljamo, učimo i podučavamo – to je naša najvažnija zadaća, naglasila je profesorica Fazlović.

Svima nam je najveći uzor posljednji poslanik Muhammed, alejhi selam.

– A Ebu Hanife je jadan od najljepših primjera kako treba da slijedimo Allahovog, dželle šanuhu, plemenitog vjerovjesnika. Veoma je važno da ovako razmišljamo i zaključujemo u vremenu kada smo suočeni s prilikama koje nas obavezuju na ozbiljnost i odgovornost. To su neki od motiva koji su nas usmjerili da večeras razgovaramo o našem časnom učitelju Ebu Hanifi kako bismo uzeli pouku iz njegovog velikog znanja i uzornog ahlaka, zaključila je profesorica Fazlović.

Tokom ovog predavanja, učenici i učenice Behram-begove medrese učili su ajete iz Kur'ana i govorili kraće odabrane tekstove o Ebu Hanifi.

Program Katedre fikha je počeo u decembru 2018. godine a organiziraju ga Medžlis Islamske zajednice Tuzla i Behram-begova medresa, uz podršku Muftijstva tuzlanskog. Predavanja profesorice Azre Fazlović održavaju se svakog drugog četvrtka a prisustvuju mu džematlijke iz Tuzle i s područja cijelog Muftiluka tuzlanskog.