Povodom Dana džamija u Tuzli je u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Tuzla upriličena promocija monografije „Upravljanje vakufima u BiH 1847-2017.“ autora Ahmeda Mehmedovića. Promocija je održana u utorak 8. maja u Kulturno-obrazovnom centru Tušanj-Slatina.

O Monografiji su govorili hfz.dr. Senaid Zaimović, direktor Vakufske direkcije, Osman Lavić, direktor Gazi Husrev-begove biblioteke i Ahmed Mehmedović, autor.
Promociji ovog važnog djela o vakufima i vakifima u našoj domovini prisustvovali su muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, glavni imam hfz. Ahmed-ef. Huskanović, predsjednik Medžlisa IZ Tuzla Hasan-ef. Spahić, direktor Media centra Islamske zajednice Amir Sakić, imami, mutevelije i gosti.

Mr. Osman Lavić se osvrnuo na turbulentna vremena i prilike kroz koje su vakufi prolazili u različitim političkim sistemima u našoj domovini. Lavić je dodao da ova Monografija predstavlja povezanu, smislenu priču o vakufima i vakifima u Bosni i Hercegovini, te da je ilustrirana na izutetan način.

Direktor Vakufske direkcije hfz. dr. Senaid Zaimović je istakao važnost Monografije jer ona promoviše vakufe i one koji su vodili brigu o njima u ovih proteklih 170 godina.

O Monografiji, načinu kako je nastajala, te o samom sadržaju govorio je autor Ahmed Mehmedović. Knjiga obrađuje podatke o najznačajnijim bosansko-hercegovačkim vakifima, kao i vakifima iz reda uleme i ženama vakifima. U knjizi su također, predstavljeni i neobični vakufi koji su osnivani i za čija izdržavanja su izdvojena značajna sredstva, kao i vakufski upravitelji od ustanovljenja istih do danas.

Prisutnima se prigodnim riječima tokom promocije u Tuzli obratio i predsjednik Hasan-ef. Spahić, a moderator promocije bio je mr. Elmedin Avdibašić.