U Osnovnoj školi “Hasan Kikić” Gračanica, u utorak 8. maja, održano predavanje o štetnosti upotrebe droga. Predavanje je održano za učenike osmih razreda (130 učenika), a predavači su bili iz Centra za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama (CROPS) iz Smoluće kod Lukavca.
O štetnosti droga, posljedicama po pojedinca i zajednicu govorila je Anela Osmić, pedagog-psiholog Centra. Inspirativno predavanje imao je i Kenan Rahmanović, socijalni radnik u CROPS-u koji je učenike upoznao sa centrom i načinom funkcionisanja.
Učenici su saznali da je Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama osnovan 2004. godine te da je osnivač Islamska zajednica u BiH. Od 2013. godine centar odlukom Skupštine Tuzlanskog kantona postaje javna ustanova.
Najemotivniji dio predavanja bilo je obraćanje štićenika centra koji je učenicima govorio o štetnostima droga te o svojoj teškoj životnoj priči. Djeca su se iz obraćanja štićenika uvjerila koliko je droga zlo i kakve posljedice nanose, ne samo onima koji je uzimaju nego i porodici, prijateljima i zajednici na kraju.