Institut za društvena i religijska istraživanja, Centar za kulturu i edukaciju – Logos i Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli organizovali su u Tuzli, u petak 2. oktobra 2020. godine, Međunarodnu naučnu konferenciju “Religija, politika, sekularizam”.

Na konferenciji učestvuju naučnici sa različitih univerziteta, instituta i centara za istraživanje iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, kazao je direktor Instituta za društvena i religijska istraživanja u Tuzli, dr. Šefko Sulejmanović.

“Cilj konferencije je da okupi istraživače i znanstvenike koji su spremni govoriti o fenomenima i dijalektici naše svakodnevne društvene zbilje na jedan otvoren i znanstveno argumentiran način”, kazao je dr. Rusmir Šadić, predsjednik Centra za kulturu i edukaciju – Logos.

U izlaganju o proturječnostima reislamizacije Bošnjaka dr. Šaćir Filandra je rekao da su Bošnjaci jedna od najsekularnijih etnoreligijskih zajednica na prostoru Bosne i Hercegovine, suprotno uobičajenim percepcijama, s obzirom da se radi o autohtonoj muslimanskoj zajednici u Evropi.

“Tvrdim da je bošnjačko-muslimanska etnonacionalna i etnokulturna zajednica u tom smislu izbjegla sve zamke desekularizacije društva i da je tu stanje mnogo bolje, komparativno u odnosu na cijelo okruženje”, navodi dr. Filandra.

Generalni pokrovitelj konferencije je Fondacija Konrad Adenauer a održavanje su podržali Uprava za obrazovanje i nauku Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Grad Tuzla, Skupština Tuzlanskog kantona i Medžlis Islamske zajednice Tuzla.