U Behram-begovoj medresi u Tuzli, 16. juna je održana centralna debata učenika svih šest medresa u BiH, a teme su odgovarale idejama i ciljevima projekta Moje mjesto u EU, koji traje od aprila ove godine. U kvalifikacijama debate u prvoj grupi takmičile su se ekipe Behram-begove medrese, Karađoz-begove medrese i Elči Ibrahim-pašine medrese, a u drugoj grupi su se susrele ekipe Gazi Husrev-begove medrese, Medrese “Džemaluddin ef. Čaušević“ i Medrese “Osman-ef. Redžović“.

U finalnoj debati nastupile su ekipe Behram-begove medrese i Gazi Husrev-begove medrese, u kojoj je bila bolja ekipa Gazi Husrev-begove medrese.

Za najboljeg debatanta proglašen je član ekipe Behram-begove medrese Fadil Umihanić, a za drugog najboljeg debatanta Amina Kahriman iz Gazi Husrev-begove medrese.

Debate su se održavale na bosanskom jeziku dok su završni dio debate učenici trebali voditi na engleskom jeziku, pri čemu su učenici pokazali izvanredno poznavanje engleskog jezika.

Učenicima se obratio direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić, koji je kao domaćin poželio učenicima da ostvare svoje ciljeve i da u svemu budu kao generacija bolji od svojih nastavnika.

Početak debate ozvaničio je direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Razim Čolić.

Debati je prisustvovala i Amila Ibričević, politički savjetnik specijalnog predstavnika EU u BiH, a nakon ove debate, a u okviru projekta, u medresama će se formirati radionice i EU integracijski klubovi.

Glavni koordinator na projektu Medina Mehmedović-Mulalić je na kraju programa proglasila pobjednike i uručila novčane nagrade za istaknute debatante i pobjednike javnog natječaja.

Još jedanput su pročitana imena učenika, njih dvadeset, koji će zahvaljujući svom uspjehu na debati i javnom natječaju kao glavnu nagradu imati studijsko putovanje u Brisel početkom jula.

Slijedeća faza projekta Moje mjesto u EU jeste studijsko putovanje u Brisel, gdje će biti upriličena izložba najboljih radova s javnog natječaja.