Kolektivna dženaza i ukop posmrtnih ostataka osam u ratu ubijenih civila obavljen je u utorak 8. maja 2018. godine u neselju Hemlijaši kod Kalesije. Dženazu-namaz je predvodio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

„Ne može ljudski um pojmiti takav zločinački čin, čin spaljivanja živih ljudi, sinova Ademovih. Teško nam se pomiriti da u ovoj našoj zemlji mogu živjeti takvi ljudi, ali to je istina… Nakon što su se duše ove naše braće rastale sa tijelom oni su se odmah smirili, oni su šehidi, ali oni koji su ovaj zločin počinili se neće nikada smiriti, ni na ovom ni na onom svijetu,“ kazao je muftija Fazlović.

Ukopani su Pašan (Ibrahim) Vildić, Ibrahim (Salkan) Vildić, Mujo (Salkan) Vildić, Mustafa (Hrusto) Vildić, Smajil (Alija) Vildić, Nedžib (Osman) Zulić, Ibrahim (Emin) Turkić i Mustafa (Kadro) Kuduzović.

Tijela ovih civila nakon stravičnih ubistava, koja su u maju 1992. godine provele snage JNA i srpskih paravojnih formacija, zapaljena su kako bi se prikrili tragovi zločina. Neki od civila su još uvijek bili živi kada je zapaljena štala u kojoj su bili postrojeni i strijeljani.

U mezarju Hemlijaši je iskopan i deveti mezar, koji ima funkciju kosturnice, i u njega je spušten tabut sa neidentifikovanim posmrtnim ostacima pronađenih tijela, zatim odjeća i drugi pronađeni predmeti.