Do 2004. godine većina omladine koja je imala problem ovisnosti odlazilo je u druge centre (komune) van granica Bosne i Hercegovine na rehabilitaciju. To su najčešće bile komune u Republici Hrvatskoj, a bilo je i onih koji su na rehabilitaciju išli i u neke zemlje Zapadne Evrope.

– Većina njih se nije mogla snaći u tim sredinama, niti su se mogli naviknuti na potpuno različite kulturološke, tradicijske i druge uslove života te su nakon povratka isticali probleme asimilacije, probleme identiteta i gubljenja digniteta, kao i religijske konfuzije u koju su tokom rehabilitacije zapadali – kaže za Preporod.info Mevludin Joldić, direktor Centra za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama (CROPS) iz Smoluće kod Lukavca.

Taj problem je prva prepoznala Islamska zjednica u Bosni i Hercegovini u njeni vrijedni predstavnici, te su pokazali socijalnu osjetljivost i te 2004. godine hrabro ušli u projekat osnivanja CROPS-a, prvog centra ovoga tipa u BiH i jedinog u regiji sjeveroistočne Bosne.

– Kroz sve ove godine rada Centar je opravdao svoje postojanje, a u ovoj godini Centar puni 18 godina aktivnog rada i to zahvaljujući Islamskoj zajednici koja je kroz Centar spasila stotine mladih života i njihovih porodica koji su danas stabilni apstinenti, socijalno uključeni i društveno korisni članovi naše zajednice. O rezultatima našeg rada govori u prilog činjenica da je Skupština Tuzlanskog kantona prepoznala značaj i ulogu ovakve jedne institucije proglasivši nas institucijom od društvenog značaja, te se uključila u ovaj projekat kroz preuzimanje dijela osnivačkih prava – govori direktor Joldić.

Posebne aktivnosti u ramazanu

Duhovnost je jedna od terapija u radu ovoga Centra od samog njegovog osnivanja i u radu je dala velike rezultate.

Prema nekim procjenama 50 do 75 posto ljudi, ističe Joldić, danas je bolesno zbog uticaja loših duhovnih stanja na njihovo emocionalno i tjelesno zdravlje. Vjera donosi mir i spokoj te na taj način poboljšava zdravlje dajući novu snagu duši i tijelu. To je učinkovit protuotrov za negativne emocije kao što su nezadovoljstvo, strah, bijes, ljutnja, mržnja koje se nalaze, u osnovi mnogih duševnih i psihosomatskih poremećaja.

– Islamska zajednica u BiH u JU CROPS kroz ovih 18 godina postojanja, na principima pozitivnih duhovnih vrijednosti iz kruga islamskog svjetonazora, uprkos nizu negativnih okolnosti i predrasuda stekla je veoma pozitivna iskustva kroz rehabilitaciju 500 ovisnika koji su kroz duhovne sadržaje shvatili da postoje i neki drugi benefiti života, osim imaginarnog traženja sreće i zadovoljstva kroz upotrebu psihoaktivne supstance. Pronašli su sebe, svoj identitet, svoju dušu i u svoj stil života uveli smisao i raspored koji nije određen stalnom neizvjesnom borbom između života i smrti – priča Joldić.

U mjesecu ramazanu organizacija rada u Centru je intenzivirana. I prije ramazana vršile su se pripreme kroz predavanja, edukacije, organiziranje kviza znanja o ramazanu, savladavanje arapskog pisma i učenje u Kuranu, a sve to sa ciljem da se u jednoj bogatijoj duhovnoj atmosferi dočeka mubarak ramazan.

– Nekim od naših korisnika ovo je prvi ramazan u postu i mnogi kažu da je susret sa vjerom, pored mnogo toga ostalog što im se dogodilo u ovom centru, nešto najljepše. Trideset dana ramazana je posebna prilika da se svim ovim sadržajima loša navika zamijeni dobrom. Ramazan nas liječi i uči da potpuno ostavimo i trajno apstiniramo od onoga što je zabranjeno i što vodi u bolest ovisnosti – kaže Joldić.

Značaj Bejtul-mala

Jedan korak u preveniranju, govori Joldić, bolji je od stotinu koraka u liječenju bolesti. Rad u misiji Islamske zajednice na svakom mjestu ima za cilj poticanja na dobro, a sprečavanja onog lošega.

– Brana u odbrani od pošasti bolesti ovisnosti su, prije svega jaka i stabilna porodica, mekteb, dobro organiziran džemat, mreža mladih, škola-kvalitetno obrazovanje, poštivanje zakona, mediji, pa i liječenje je najbolje što čovjeka čuva od bolesti ovisnosti – ističe Joldić.

Joldić se osvrnuo i na ulogu Bejtu-l-mala u funkcionisanju mnogih stvari koje zapravo služe prevenciji ovisnosti, od mekteba, džemata i na kraju jednog ovakvog centra kao što je CROPS.

– Rad mekteba, pa evo u novije vrijeme i rad na projektu obdaništa Islamske zajednice pa vjeronauke i dalje je naša velika prednost i blagodat koju dovoljno ne vidimo, a to nije moguće organizirati bez podrške Bejtul-mala. Velika uloga ovog fonda je i u radu ove ustanove i praktično bez te podrške rad Centra ne bi bio moguć. Mnogi roditelji i porodice naših korisnika nisu u mogućnosti podmiriti sve toškove smještaja i procesa rehabilitacije i zbog toga je za nas veoma važno to pomaganje. Zato koristimo i ovu priliku da zahvalimo Rijasetu Islamske zajednice na pomoći i razumijevanju naših potreba kao i Uredu za društvenu brigu.

(Alem Dedić/Preporod.info)