U subotu, 27.septembra.2014.g. – 3. zu-l-hidždže 1435.h.g. u džamiji džemata Dobropolje-Mekiš poslije podne namaza proučena hafiska dova i Anes Mulić promovisan u hafiza Kur'ana Časnog.

Ovoj svečanosti prisustvovali su: hafiz Mirnes ef. Spahić u svojstvu izaslanika Resiu-l-uleme IZ-e u BiH,  glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić, Mensur Husić, zamjenik direktora Behram-begove medrese u Tuzli, 5 hafiza, imami Medžlisa IZ-e Tešanj, predsjednik IO Medžlisa IZ-e Tešanj Zehrudin Kruško, brojna rodbina, kolege iz medrese, komšije i prijatelji hafiza. 

Prvo ašere je proučio hafizov muhafiz hafiz Ahmed ef. Bukvić prof., imam Hamzibegove džamije u Tešnju, nakon čega je privremeni džematski imam Dženis ef. Mulić (hafizov brat), uputio selame i izraze dobrodošlice prisutnima,  te im zahvalio za prisustvo i uveličavanje ove nesvakidašnje radosti.

Potom su čestitke hafizu, porodici, džematu, medžlisu i IZ-i u Bosni i hercegovini uputili i prisutnima se prigodno obratili glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić i pomoćnik direktora Behram-begove medrese u Tuzli Mensur Husić koji je, poslije čestitki i prenesenog selama direktora medrese, naveo da u ovoj medresi već 14 godina aktivno djeluje sekcija hifza iz koje je do sada uspješno hifz položilo 35 hafiza (učenika i svršenika ove medrese), a utemeljio ju je hafiz Mirnes ef. Spahić, profesor kiraeta koji je do sada bio muhafiz 23 hafiza što je navjiše u Bosni  Hercegovni. Na kraju je zahvalio roditeljima i imamima ovog kraja što svoju djecu šalju u ovu medresu koju u ovom trenutku pohađa 48 učenika sa našeg područja.

Nakon ovog obraćanja kur'anske ajete su učili hafizi: Almir ef. Salkanović iz Medakova; Nedžad Vehabović, profesor u Behram-begovoj medresi u Tuzli; Nermin ef. Ibrahimović, imam Dibekhana džamije u Tešnju i Nijaz ef. Malagić iz Tešnja,a kratke sure proučio hafiz Anes Mulić.

Dovu je proučio muhafiz hafiz Ahmed ef. Bukvić prof.

Čestitke hafizu, porodici, džematu,  Medžlisu IZ-e i IZ-i u BiH uputio je i izaslanik Resiu-l-uleme IZ-e u BiH hafiz Mirnes ef. Spahić, koji je prenio selame i čestitke Reisu-l-uleme mr. Husein ef. Kavazovića, muftije tuzlanskog Vahid ef. Fazlovića, direktora i kolektiva Behram-begove medrese iz Tuzle, nakon čega je govorio o značaju učenja Kur'ana napamet, o naporima muhafiza i hafiza da se izdrži u učenju navodeći da se hafiz i muhafiz trebaju sastati najmanje 600 puta odnosno provesti najmanje 200 sati zajedno, te čestitao i muhafizu na provom hafizu s nadom da će to biti samo početak u ovom njegovom hairli poslu. Također je naveo da se pred Komisijom Rijaseta IZ-e u BiH kontinuirano (bez prestanka) odvija polaganje hifza i da se svakih 15 dana preslušavaju po dva kandidata za hafiza (svaki dan kandidati uče po dva džuza pred komisjom od 6 hafiza) i da nema slobodnih termina do novembra, tako da se približavamo brojci od 350 hafiza u Bosni i Hercegovini.  

Na kraju je poručio – „Držite se Kur'ana, učite i proučavajte Kur'an, on je lijek za naše duše“ i uz tekbire prisutnih uručio hafizu „najbolju“ diplomu – diplomu hafiza Kur'ana Časnog, a potom ispred Rijaseta IZ-e u BiH uručio prigodnu hediju hafizu i muhafizu, nakon čega su prigodne hedije hafizu uručili: profesor Mensur Husić ispred Behram-begove medrese u Tuzli,  predsjednik IO Medžlisa IZ-e Tešanj Zehrudin Kruško ispred Medžlisa IZ-e Tešanj i Ibrahim Brka, predsjednik džematskog odbora džemata Dobropoje-Mekiš ispred džemata.

Hafiz Anes Mulić je rođen 08.12.1997.godine u Tešnju. Sin je Saliha i Raze. Osnovnu školu je pohađao u Tešnju, a mekteb pohađao kod Salih ef. Haušića prof., do 9. razreda, kada učenje nastavlja kod hafiza Ahmed ef. Bukvića prof., i iste godine osvaja prvo mjesto na tekmičenju polaznika mektebske nastave na nivou Medžlisa, Muftiluka i Rijaseta IZ-e u BiH – 25. 05. 2013.g. u Bugojnu.  

Hifz je započeo učiti pred muhafizom hafizom Ahmed ef. Bukvićem prof. prije godinu i po dana. U toku poroteklog ramazana učio je hafisku mukabelu u Čarši i Hamzibegovoj džamiji, te sa muhafizom klanjao teravih namaz hatmom u Hamzibegovoj džamiji.

Hifz je položio 15. 09.2014. godine.

{gallery}2909140{/gallery}

(rijaset.ba)