Hvala Allahu Gospodaru svjetova. Njemu Svemilosnom se zahvaljujemo i od Njega Uzvišenog pomoć i oprost tražimo. 

Svjedočimo da je samo Allah Bog i da je Muhammed, a.s., Njegov rob i Njegov Poslanik. Allah, dž.š., ga je poslao da radosnu vijest donese, da posvjedoči i da opomene.

Najradosnije vijesti su ljudima tokom povijesti dolazile od njihovog Gospodara u mjesecu mubarek-ramazanu, kojeg, jutros, ozareni bajramskom radošću ispraćamo. U njemu su ljudskom rodu došli ajeti i znamenja, objavljivana u suhufima, Tevratu, Zeburu, Indžilu i Kur'anu Plemenitom. Veličina naše radosti u ovom bajramskom danu potiče iz blagodati koje nam je Allah Milostivi obilato udijelio u mubarek-danima i noćima proteklog ramazanskog mjeseca. Neke od Njegovih blagodati i časti kojima smo u životu obdareni, a koje se u ramazanskom vremenu najsnažnije osjećaju, istaknute su u slijedećem kur'anskom ajetu:

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 

O ljudi, već vam je stigla od Gospodara vašeg pouka i lijek za srca vaša i uputa i milost vjernicima. Ti reci: ”Allahovim darovima i Njegovoj milosti, eto, tome nek’ se raduju ljudi…” (Junus, 57-58.)

Poštovana braćo i sestre,

ramazan je vrijeme duboke spoznaje i jasne pouke koja osnaži ljudski um. Njegova nepresušna duhovnot donese djelotvoran lijek za naša srca i duše. Kur'ansko svjetlo koje je u ovom mjesecu Zemlju obasjalo, uputa je i milost ljudskom rodu. Sve su to Božiji darovi ljudima, na putu njihove radosti i dobrobiti.

U jednoj predaji nam je prenesen zanimljiv i mudar savjet koji glasi: Kada vam se otvore vrata dobra, iskoristite to prije nego što ona budu zatvorena. Vrata ovogodišnjeg mjeseca ramazana su, u pogledu njegovog vremenskog trajanja, zatvorena. Međutim, snaga i ljepota našeg ramazanskog života će nas dugo podsjećati na kapije mnogostrukog dobra koje nam je ovaj mjesec otvorio. Na njih smo s radošću ulazili i pronašli najveću slast u imanu, i smisao u ibadetu namaza i posta, sehura i iftara, mukabele i vaza, dobročinstva i sadake. Osjetili smo zadovoljstvo u oplemenjenoj vlastitoj misli, i ljepoti ljudske riječi i djela. Iskusili smo snagu zajedničke džematske predanosti vjeri i istinskim vrijednostima života. Neka vrata nam se otvaraju samo tokm ramazana i u tome je dio veličine ovog mjeseca, ali njegovu sveobuhvatnu vrijednost valja tražiti u blagodatima s kojima nas on snažno i trajno povezuje, ostavljajući nam mnoga svoja vrata i kasnije otvorenim. Ramazan, doista, obnovi čistotu našeg nijjeta i snagu naše volje da na putu dobrih i korisnih djela istrajni budemo, nakon što smo, kroz kapiju posta i bogobojaznosti, na taj put zakoračili. 

Naš najveći uzor, Muhammed, a.s., pokazao je kako uzvišeni ramazanski doživljaji postaju neprolazne vrijednosti ljudske ličnosti i svakodnevnog života. Tako je moguće zadugo osjećati blagodati ovog blagoslovljenog mjeseca i ostati u njegovom okrilju. S tom snagom je moguće, iz odnjegovane i lijepo uređene ramazanske lijehe pobožnosti, zasaditi njezine zdrave sadnice po cijelom vrtu života, radi ploda kojim će Gospodar svjetova biti zadovoljan i od kojeg će svi ljudi i sva Njegova stvorenja korist imati.

Braćo i sestre, ramazan nas je, farzovima namaza, posta i zakata, te teravih-namazima i drugim nafilama koje smo obavljali, približio Svemoćnom Stvoritelju svjetova. U poznatom hadisu kudsiji Uzvišeni Allah kaže: Najdraže čime Mi se Moj rob može približiti jeste ono što sam mu obaveznim učinio, a zatim kaže, Moj rob se neprestano približava nafilama sve dok ga ne zavolim… Ako od Mene nešto (u takvom stanju) zatraži, dat ću mu, ako od Mene zaštitu zamoli, sigurno ću mu je pružiti. (Buhari) Nadamo se da su nam danas, poslije našeg svijetlog ramazanskog puta, svojstvene ove duhovne mogućnosti i da ćemo ih istrajno čuvati i razvijati.

Ramazan nas je svakodnevno okupljao kako bismo svoje međusobne odnose popravili i kvalitetnijim učinili. Naše teravije, mukabele i iftari su nas približili jedne drugima. Dugo ćemo nositi uspomenu na blistave slike iftara u našim avlijama, džamijama i njihovim lijepim dvorištima, restoranima i trgovima. Oni su bili poseban ukras ovog ramazana i zato što su se na njima uglavnom okupljali i družili čestiti mladići i djevojke naših džemata širom domovine.

U ovoj prilici želim, također, istaći da su mnogi naši ramazanski susreti i razgovori nametali ozbiljne teme iz naše poprilično složene stvarnosti, kao zajedničku brigu i odgovornost koju danas imamo. Nerijetko smo u ovim našim razgovrima, oplemenjeni ramazanskim duhom, dolazili do nepodijeljenog stava da je naše stanje moguće mijenjati i popravljati ako budemo aktivniji i čestitiji, složniji i jedinstveniji. Naša snaga je u džematu, slozi i zajedništvu. Nauk je to i poruka mubarek ramazana, kao što nesloga među nas unosi slabost i malodušnost.

Poslušajmo šta nam je Muhammed, a.s., oporučio: ”Hoćete li da vam kažem šte je vrednije od (dobrovoljnog) posta, namaza i sadake?” ”Hoćemo”, odgovoriše prisutni, a on kaza: ”Islahu zatil-bejni ve fesadu zatil-bejni el-halikatu – izmirenje zavađenih i popravljanje odnosa među vama, jer je nesloga oštra britva (koja uništava vjeru i donosi slabost).” (Ebu Davud (4914) i Tirmizi)

 Braćo i sestre, dozvolite mi da vam s ovog mjesta prenesem nekoliko važnih poruka Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein-ef. Kavazovića. U njegovoj bajramskoj poruci se između ostalog kaže:

U svim vremenima i kod svih naroda vjerski i moralni odgoj je bio sredstvo očuvanja zdravlja zajednice. Tako je i danas, kada su moralne vrijednosti narušene i kada nam valja našu zajednicu čuvati.  

Pomozimo djetetu u našem vremenu da razvije ličnost koja će živjeti u zajednici s drugim ljudima, pomirena s vrijednostima vjere i morala. Nemojmo našoj djeci otežavati put na kojem će graditi svoj islamski identitet. Izjava da je Bog jedan i da je Muhammed (a.s) Njegov poslanik neka bude dovoljna da se uđe u zajednicu muslimana. Nakon toga važno je razvijati solidarnost s ostalim članovima zajednice.

Braćo i sestre.

Svaka zajednica ima svoje ciljeve kojima stremi i za čije ostvarenje se trude njeni članovi. Mi želimo da živimo u miru sa sobom i s našim susjedima, na našoj zemlji, poštujući državu u kojoj su naši domovi. Bosna i Hercegovina je naša i domovina naših sugrađana. O zemlji valja brinuti, domovinu treba voljeti, a državu izgrađivati. Zbog toga smo osjetljivi na sve čime se ugrožavaju naša zemlja, narod i domovina.

Pred nama je popis stanovništva, važna zadaća koju treba da izvršimo kao obavezu prema zemlji i domovini. Bosna je zemlja svojih naroda, koji imaju svoje ime, jezik, tradiciju i kulturu. Naše narodno ime je Bošnjak, a naš jezik je bosanski. Njime prenosimo i gradimo svoju kulturu i tradiciju. Bošnjaci su ponosan i hrabar narod, plemenit i širokogrud, svjestan svog identiteta.

Kao takvima, valja nam se upisati na listu naroda koji nastanjuju ovu zemlju. Učinimo to kao narod koji je svjestan sebe, svog jezika, svoje vjere, kulture i tradicije. To je naš dug prema zemlji i precima, koji su sačuvali njeno ime i naše trajanje u povijesti.

Milostivi Gospodaru,

osnaži nas u našoj vjeri, moralu i zajedništvu;

učini nas hrabrima da se suprostavimo svakom zlu i nasilju, i budnim da bdijemo nad našom slobodom;

učini nas snažnim da sačuvamo svoju zemlju i svoju domovinu;

daruj nam mudrost da živimo u miru s našom braćom i komšijama;

obraduj nas umijećem da popravljamo greške kada ih uvidimo i da ne istrajavamo u onome što je grijeh i nepravda.

Neka su nam uvijek u dovama naši šehidi, koji su položili svoje živote za ovu divnu zemlju i časnu slobodu.

Budimo uz ljude u nevolji: slabe, siromašne i bolesne.

Zaštitimo našu nejač i pružimo podstrek i priliku mladima.

Sklapajmo prijateljstva gdje god možemo.

Zalažimo se za istinu kada god vidimo da se želi naturiti laž.

Izbjegavajmo svađe i prepirke o onome u čemu nema koristi, a u čemu je šteta očita.

Praštajmo jedni drugima, jer to učvršćuje veze među ljudima i narodima. 

Poštovani džema'ate, sutra je Dan šehida. Pozivam vas da posjetimo njihove domove, šehitluke, i da obnovimo sjećanje na njihovu plemenitu žrtvu.

Braćo i sestre,

neka su vam dani ramazanskog bajrama berićetni. Podijelimo radost ovog blagdana sa svim našim komšijama kako se to kod nas oduvijek činilo.

Svima vam od srca želim: Bajram šerif mubarek olsun!