Obavještavamo javnost o fizičkom napadu na muslimane u Zvorniku, u vrijeme velikog muslimanskog praznika Ramazanskog bajrama.

Dana 8.8.2013. godine, u jutarnjim satima, na putu prema gradskoj džamiji Begsuja u Zvorniku, pred bajram-namaz, verbalno i fizički su napadnute naše džamatlije, muslimani ovog grada. Među njima su bili predsjednik džematskog odbora i student Fakulteta Islamskih nauka u Sarajevu, koji je u ovom gradu bio na ramazanskoj praksi. Nakon verbalnih napada, psovki i uvreda, uslijedilo je maltretiranje vjernika na način da je od njih zahtijevano da uzvikuju „Pomoz bog“. Predsjednik džematskog odbora je i fizički napadnut, sa vidljivim povredama zbog kojih mu je pružena bolnička pomoć.

Ovim putem, najoštrije osuđujemo poniženja i napade koje su muslimani Zvornika pretrpjeli nakon mjeseca posta, u prvom bajramskom danu. Nadležne pozivamo da poduzmu mjere na utvrđivanju i sankcioniranju odgovornih, kao i mjere koje će spriječiti sve češće napade koje trpe Bošnjaci na ovom području. Naše džematlije u Zvorniku molimo da budu hrabri i strpljivi, kakve ih poznajemo od prvih dana njihovog povratka, u čemu će im Islamska zajednica pružati svaki vid podrške.

Sve naše džematlije pozivamo da nam se pridruže u dovi Uzvišenome da zaštiti muslimane u Zvorniku i da im podari snage da istraju u svojim vjerskim i drugim aktivnostima kojima osiguravaju uvjete za normalan život.