Povodom učestalih incidenata u Zvorniku, uperenih protiv povratnika i objekata Islamske zajednice u tom gradu, Muftijstvo tuzlansko izdaje saopćenje za javnost u kojem se kaže:

U užem gradskom području Zvornika u posljednje vrijeme je zabilježeno nekoliko incidenata, koji su uznemirili muslimane u tome gradu.

Prvi se dogodio kada je pred vratima Riječanske džamije (u centru grada) razbijena pivska boca. Nakon toga pretučen je mladić bošnjačke nacionalnosti, a još uvijek je svježe sjećanje na nedavno ubistvo Ahmeta Hasanovića u Kozluku.

U utorak 6. maja, također ispred Riječanske džamije, nepoznati mladić je verbalno napadao i vrijeđao učenike Behram-begove medrese iz Tuzle, koji su u Domu omladine izvodili vjersko-kulturni program, dok su istoga dana trojica izgrednika s parkinga iza ove džamije djevojkama, obučenim po islamskim propisima, uputili više provokacija, od kojih je najstrašnija: „Da je satare dobre pa sve poklat’!”

Posljednji incident se dogodio kada su NN osobe jajima oskrnavile šehidsko spomen-obilježje u dvorištu Riječanske džamije.

Muftijstvo tuzlansko osuđuje ove incidente, koji unose nemir među muslimane u Zvorniku, i izražava svoju zabrinutost za njihovu sigurnost u njihovome gradu.

Zabrinjava i to što se ovi događaji učestalo ponavljaju u vrijeme kada se približavaju dani u kojima se Bošnjaci ovoga kraja s tugom prisjećaju svojih najmilijih koji su stradali u krvavom ratnom pohodu i kada će se dostojanstveno i mirno klanjati još jedna zajednička dženaza i izvršiti ukop posmrtnih ostataka žrtava zločina na području Zvornika.

Muftijstvo poziva vlasti u Zvorniku i ostale nivoe vlasti da ulože napore da se ovakvi događaji preduprijede i da i muslimanima osiguraju mir i sigurnost u ispunjavanju njihovih osnovnih ljudskih prava. Također, Muftijstvo izražava nadu da će odgovorni ljudi u Zvorniku, i to u svim njegovim institucijama, preduzeti potrebne mjere da se ukupna situacija u gradu i okolini stabilizira i da svi građani žive u miru i sigurnosti.