Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović posjetio je u utorak, 12. aprila 2022. godine, Medžlis Islamske zajednice Srebrenica.

Muftija Fazlović je po dolasku u Srebrenicu prvo posjetio igralište ispred osnovne i srednje škole, mjesto na kojem je na ovaj dan 1993. godine od nekoliko granata ispaljenih s položaja Vojske RS ubijeno 74 i ranjeno više od 100 Bošnjaka.

Nakon iftara koji je upriličen u Islamskom centru, Muftija je razgovarao s glavnim imamom i predsjednikom MIZ Srebrenica Damir-ef. Peštalićem i Faruk-ef. Hasanovićem, uglednicima iz ovoga grada i džematlijama.

Ovoj ramazanskoj posjeti Srebrenici prisustvovao je direktor Behram-begove medrese dr. Ahmed Hatunić.

Već petnaest godina na musali u Memorijalnom centru u Potočarima klanja se teravih-namaz. Ovaj namaz u Memorijalnom centru klanjaju brojne džematlije, među kojima je najviše majki i porodica šehida. Tokom hladnijeg vremena, teravih-namaz se obavlja u Spomen sobi.

Obraćajući se džematlijama u Memorijalnom centru, muftija Fazlović je istakao da je Srebrenica mjesto života. Zahvalio se svim muslimanima i muslimankama u Srebrenici i drugim sredinama Podrinja što ustrajno i odvažno čuvaju svoju duhovnost koja se potvrđuje u ramazani-šerifu. “Ponosni smo na sve naše džemate ovdje. Ponosni smo na našu djecu koja se ovdje rađaju i odrastaju. U tome je naša snaga. Istina je ono što će na kraju biti dominantno, a laž će biti potisnuta”, poručio je muftija Fazlović te je istakao značaj teravih-namaza i džuma-namaza koji se već godinama obavljaju na musalli šehitluka u Memorijalnom centru u Potočarima.

Posjeta Srebrenici završena je susretom s majkama u prostorijama Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”.