Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein-ef. Kavazović, u subotu 5. oktobra 2019. godine, u Tuzli je prezentirao svoj program rada članovima izbornog tijela s područja Muftiluka tuzlanskog.

Prisutnima se na početku obratio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović iskazujući dobrodošlicu reisul-ulemi Kavazoviću.

„Zahvalit ću se u ime svih vas reisul-ulemi Husein-ef. Kavazoviću na velikim naporima koje je uložio u svome dosadašnjem radu, a posebno u proteklih sedam godina. Smatramo da je njegova briga bila velika i da je njegov rad na našem zajedničkom putu bio veoma uspješan, zbog čega zaslužuje naše veliko poštovanje i našu zahvalnost,“ kazao je muftija Fazlović.

U proteklom periodu mnogo je urađeno na normativnim aktima koji uređuju organizaciju i rad Islamske zajednice od njenog osnovnog do najvišeg nivoa, kazao je na početku svog obraćanja resiul-ulema Kavazović, te je naglasio da je u narednom periodu neophodno usvojiti i druge normativne akte kao što je pravilnik o službi, pravilnik o članarini unutar Islamske zajednice i pravilnik o imovini.

Islamska zajednica ima svoje škole, medrese, gimnazije, fakultete i institute i cjelokupan obrazovni sistem je dobro postavljen. U narednom periodu važno bi bilo otvoriti medresu u Banjaluci i školu koja bi okupljala našu djecu u Podrinju, a sve je očitija potreba i za osnivanjem fakulteta u Beču, na kojem će se na njemačkom jeziku školovati imami. I institute treba jačati, a osnivanje instituta u Mostaru dodatno bi ojačalo Zajednicu na prostoru u dolini Neretve, kazao je Reisul-ulema, te je istakao kako Islamska zajednica mora imati svoj muzej i njegovati svoj izričaj u muzici i umjetnosti.

Zajednica može i treba imati i svoja obdaništa, kako u manjim tako i u većim gradovima. Stalna briga je i mekteb, kao i vjeronauka u školama. Pokretanje mreža mladih pokazalo se kao iznimno važan projekat na kojem treba istrajati. Neophodno je jačati fond za pomoć siromašnima, pomoć imamima koji su u penziji i povratničkim džematima, kao i stipendiranje učenika, a posebno je važno obezbijediti fond za školovanje nadarenih učenika naših medresa koji bi svoje školovanje nastavili na svjetskim fakultetima, kaže Reisul-ulema, te ističe kako i vakufsku imovinu valja organizirati na nešto drugačiji način, udruživanjem i formiranjem samostalnih vakufa, te otvaranjem za ulaganja naših privrednika.

Zajednicu valja podjednako pozicionirati i na Istoku i na Zapadu, ali mi našu poziciju i sudbinu moramo vezati za evropsko tlo jer smo mi evropski narod.

„Islamska zajednica ne treba da se bavi dnevnom politikom, mi trebamo znati gdje su nam imami, djeca, mektebi, boriti se za domovinu i govoriti o sebi. Ovih sedam godina koje sam proveo na čelu zajednice nisu bile lahke godine. Bilo je teških momenata, a bit će ih vjerovatno i dalje, ko god bio na ovoj poziciji. Trebamo čuvati ugled naše Zajednice i biti na raspolaganju našem narodu,“ poručio je na kraju svog obraćanja reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Nakon prezentiranog programa, članovi izbornog tijela s područja Muftiluka tuzlanskog uključili su se i u diskusiju.