Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 8. džumade-l-uhra 1440. h.g./ 3. novembar 2022. godine, aktom broj 04-08-2-4234/22, uputila je Javni poziv za prijavu na 1. međunarodno takmičenje „Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne“.

Takmičenje je organizovano na osnovu tekstova sa stranice: www.iskustvobosne.ba.

Da bi se učencima olakšala priprema, Uprava je pripremila tri zbirke pitanja na osnovu odabranih tekstova koji tretiraju sljedeće tematske cjeline:

  • historija Bosne i Hercegovine

  • bosanski jezik

  • kulturna historija islama u Bosni i Hercegovini

  • savremena likovna i muzička umjetnost.

Učenici su u slobodno vrijeme čitali tekstove sa navedene stranice i pripremati se za testiranje na način da će u naznačenim poglavljima tražiti odgovore na postavljena pitanja. Zato je takmičenje i organizovano po modelu: istraži, pronađi, nauči i osvoji.

Za najuspješnije takmičare predviđene su sljedeće nagrade:

  • Studijsko putovanje u Istanbul i posjeta objektima i znamenitostima koje su u Istanbulu sagradili Bošnjaci  

  • Dvadeset novčanih nagrada (jednokratnih stipendija) u iznosu od 500 KM.

Osim učenika, na studijsko putovanje se mogu prijaviti i profesori vjeronauke, čiji učenici su osvojili nagrade.

Na takmičenje se prijavilo 1424 učenika srednjih škola iz cijele Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, iz više desetina srednjih škola.

Takmičenje je bilo otvoreno i za učenike koji ne pohađaju vjeronauku.

Takmičenje je održano u dva termina 17.12.2022. godine za područje Republike Hrvatske i 24.12.2022. godine za područje Bosne i Hercegovine i Srbije.

Sponzor cjelokupnog projekta, kao i takmičenja je BH telekom.

U takmičenju je učestvovalo više stotina učenika srednjih škola.

Takmičenje je realizirano na ukupno 21 lokaciji u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji, pod supervizijom odgovornih osoba koje su imenovala muftijstva.

Podatke sa takmičenja ispravila je jedinstvena Komisija za ispravku svih testova.

Istekom žalbenog roka, objavljuju se sljedeći rezultati:

Spisak dobitnika studijskog putovanja u Istanbul u periodu od 22.1.2023. godine do 28.1.2023. godine iz državnih srednjih škola:

Spisak dobitnika novčanih nagrada (jednokratnih stipendija) iz državnih srednjih škola:

NAPOMENA:

Svi učenici koji su osvojili nagradno putovanje se trebaju najkasnije do 4. januara 2023. godine, do 9.00 sati, izjasniti svom nastavniku vjeronauke, a on će informaciju proslijediti muftijstvu da li će ići na nagradno putovanje.

Isto važi i za sve profesore vjeronauke, do 4. januara 2023. godine, do 9.00 trebaju se izjasniti svom muftijstvu da li će ići na studijsko putovanje u Istanbul u naznačenom terminu.

(iskustvobosne.ba)