Povodom incidenta koji se dogodio u Kravici 13. jula ove godine, a u kojem su majke Srebrenice grubo sprečavane da uđu u nekadašnju zemljoradničku zadrugu, kao jedno od stratišta u tom mjestu, Muftijstvo tuzlansko izdaje saopćenje za javnost.

Muftijstvo tuzlansko osuđuje incident koji se dogodio u subotu 13. jula ove godine, kada je specijalna policija RS-a nasrnula na predstavnice udruženja žrtava Genocida u Srebrenici, pokušavajući ih spriječiti da posjete jedno od stratišta u Kravici, u kojem je stradao veliki broj Bošnjaka.

Naročito teško pada što se to dogodio u danima kada cijeli svijet saosjeća sa žrtvama Genocida u Srebrenici, posebno s majkama žrtava, koje su iscrpljene od traganja za posmrtnim ostacima svojih najmilijih i od majčinske tuge koja nesmanjeno traje već osamnaest godina.

Naše ogorčenje je veće i time što je MUP RS onemogućio majkama da dostojanstveno posjete ovo mjesto u danima ramazana, u kojima su muslimani u posebnom duhovnom miru i kada incidenti ovakve vrste narušavaju taj mir.

Ovakvim i sličnim postupcima ne doprinosi se uspostavljanju stabilnog mira, niti ublažavanju stravičnih posljedica Genocida u Srebrenici, na čemu bi svi, naročito policija, trebalo da predano rade.